A fost inventată o metodă de a vindeca pielea care nu lasă cicatrici

Data publicării:
cicatrice wiki

Fie că e vorba despre disconfort fizic sau psihic, cicatricile sunt o problemă pentru cei afectați. Urmele rănilor ar putea fi în curând doar o amintire, potrivit unui studiu comun al universităților din Pennsylvania și California, citat de Digital Trends.

cicatrice wiki
Foto: Wikipedia

Scopul nostru este să înțelegem cum să facem pielea să se regenereze, nu doar să o vindecăm”, spune George Cotsarelis, cercetător-șef la Universitatea Pennsylvania, potrivit sursei citate. „Am evoluat în așa fel încât atunci când apare o rană a pielii, scopul este să o închidem cât mai repede posibil pentru a evita pierderea de sânge sau infecțiile. Făcând acest lucru neglijăm foliculi de păr regeneranți, glande sudoripare și grăsime - dacă te uiți la o cicatrice, acestea nu mai există”, mai spune Cotsarelis.

Cicatricile sunt formate din tipuri de celule diferite de cele normale și nu conțin grăsimi sau foliculi de păr. Potrivit cercetătorilor americani, foliculii regeneranți eliberează o proteină(Bone Morphogenetic Protein, n.red.), care ajută la regenerarea celulelor grase prezente în piele. Rezultatul? Piele normală în loc de cicatrici.

În prezent cercetările americanilor au fost experimentate doar pe șoareci și culturi de piele umană dezvoltate în laborator dar Cotsarelis spune că nu exclude testarea pe oameni în viitorul apropiat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri