Accesul românilor la tratamente în străinătate, tot mai dificil. O directivă UE elimină formularul E112

Data publicării:
20121227 20spitale-40801

Valentin Achimoiu este avocat şi încheie anul cu o victorie: a reuşit, după un proces de doar 13 zile, să oblige Casa de Asigurări Prahova să acorde unei femei însărcinate formularul E112, care dă dreptul la tratament în străinătate.

După un control ginecologic realizat în săptămâna 24, s-a descoperit că copilul are o malformaţie a inimii, inoperabilă în România. Acum, mama şi copilul sunt bine, iar costurile operaţiei din Germania, circa 30.000 de euro, au fost plătite de statul român.

Din 2013 însă, nu va mai exista această posibilitate. O nouă directivă europeană stabileşte alte reguli care, în aparenţă, uşurează procedurile. Pentru ca un pacient să se trateze în străinătate, nu va mai avea nevoie de dosare medicale şi aprobări, ca acum, dar procedura plăţii tratamentelor se schimbă. Acestea vor fi achitate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate CNAS doar la nivelul preţurilor de la noi din ţară. Diferenţa dintre cât decontează statul şi cât costă o operaţie în străinătate va fi suportată de pacient.

Vor fi în mod clar unele avantaje pentru cei care astăzi îşi plătesc din propriul buzunar, va fi un pic dezavantajos pentru cei care astăzi folosesc formularul E 112 pentru că nu se va mai acoperi cu totul costurile intervenţiilor din străinătate”, explică europarlamentarul Cristian Buşoi pentru Digi24.

Spre exemplu, o operaţie de şold costă în străinătate în jur de 5000 de euro. La noi, Casa decontează 1900 de euro. Diferenţa ar urma să fie suportată de pacient.Şi în ceea ce priveşte afecţiunile inimii diferenţele sunt foarte mari: de la 2800 de euro pentru o înlocuire valvulară, la 17-18.000 de euro. Acum, cu formularul E112 obţinut de la Casa de Asigurări, costurile sunt acoperite în întregime.

În ciuda birocraţiei şi a piedicilor, până acum au fost acordate aproape 2600 de formulare E112 de-a lungul a trei ani. În ţările bogate, cum ar fi Marea Britanie sau Franţa, unde există liste de aşteptare pentru tratamente, beneficiile directivei sunt evidente. Pacienţii de acolo se pot trata imediat în altă ţară, fără să scoată bani mulţi din buzunar. Însă, pentru pacienţii români, noua prevedere va fi o barieră în calea tratamentelor în străinătate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri