Accidentele vasculare cerebrale, tot mai frecvente în rândul tinerilor. Cum recunoaştem simptomele unui AVC

Data publicării:
avc

Un cheag de sânge care blochează o arteră cerebrală este cea mai des întâlnită cauză a accidentului vascular cerebral. Practic, sângele nu mai irigă cu oxigen o anumită porţiune a creierului, iar aceasta „moare”. Medicii spun că multe cazuri ar putea fi prevenite, dar românilor le lipsesc informaţiile. Din păcate, acest lucru ne plasează pe locul doi la nivel mondial, din punct de vedere al mortalităţii din această cauză, afirmă specialiştii în domeniu.

Prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, explică: „Motivele pentru care ne aflăm în această situaţie ţin în primul rând de educaţia generală a populaţiei, care ar trebui ameliorată, de modul în care noi trăim, ne alimentăm, de climatul stresant, de mutaţia pe care am făcut-o în ultimele decade în mod nefericit spre o atitudine mult mai sedentară.”

Recunoaşterea simptomelor care indică instalarea unei boli vasculare cerebrale poate salva vieţi, aşa că este important ca pacienţii să le observe din timp şi să meargă la medic. Printre cele mai frecvente simptome se numără dificultatea de a mişca membrele de pe o parte a corpuluilimbajul greoifurnicături în corp sau blocajul muşchilor feţei, dar şi dureri intense de cap.

În cazul în care nu duce la deces, accidentul vascular produce dizabilităţi fizice sau mentale permanente.

Trataramentul urmărilor unui AVC este greoaie şi implică mai multe eforturi: „Neuroreabilitarea este un efort comun din partea neurologilor, din partea medicilor specializaţi în medicină fizică şi recuperatorie, din partea psihologilorlogopezilor şi aşa mai departe. Sunt multe specialităţi care conlucrează spre binele pacientului şi recuperarea deficitului”, arată prof. dr. Dafin Mureşanu.

La nivel european apar 650.000 de accidente vasculare cerebrale în fiecare an. La scară planetară, sunt semnalate aproape 15 milioane de cazuri anual. Dintre aceşti pacienţi, 5 milioane mor, iar alte 5 milioane rămân cu diverse grade de dizabilitate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Semnele care anunţă un AVC – accident vascular cerebral:

- Dificultatea de a mişca membrele de pe o parte a corpului;

- Limbajul greoi;

- Furnicături ale feţei sau la nivelul membrelor;

- Vedere înceţoşată;

- Incapacitatea de a mişca muşchii faciali;

- Imposibilitatea de a merge drept;

- O durere intensă şi subită de cap.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri