Sari la conținut

Aditivii din îngheţată. Cât de sănătos este cel mai răcoritor desert

Peste 90% dintre români mănâncă îngheţată în sezonul cald, dar puţini sunt atenţi la ce conţine. Echipa emisiunii "Tinereţe fără bătrâneţe" a mers într-un hipermarket împreună cu Laura Pascu, de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.

Laura Pascu: „Oamenii în România nu prea ştiu să citească eticheta şi atunci noi prin aceste studii, învăţăm oamenii să citească eticheta. Primul ingredient al unui produs este cel cu componenţa cea mai mare şi apoi scad sporadic. Am descoperit că 67% dintre produsele analizate au ca prim ingredient laptele fără grăsimi, iar că al doilea ingredient cam 60% a fost zahăr”.

În plus, la 69% dintre îngheţatele analizate s-au folosit arome, dar fără a se preciza tipul aromei sau dacă sunt naturale ori artificiale.

Sunt mulţi conservanţi, mulţi aditivi, mulţi potenţiatori, agenţi de îngroşare, de exemplu gumă guar, nu-i vedem rostul într-o îngheţată, gumă de ţară la fel”.

Cel mai des folosiţi aditivi în îngheţată industrială:

E471 - mono şi digliceride ale acizilor graşi

E410 - gumă de carruba

E412 - gumă de guar

E322 - lecitină din soia/ floarea soarelui

E407 - caragenan

E476 - poliricinoleat de poliglicerina >

În cele 55 de sortimente de îngheţată analizate s-au găsit pe etichete 23 de aditivi alimentari, unii dintre ei controversaţi.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Chiar dacă într-un anumit produs aditivii aceştia sunt în concentraţiile permise, care nu dau reacţiile adverse, totuşi, efectul lor este cumulativ. Pentru că pe ei îi întâlnim şi în alte alimente pe care le consumăm de-a lungul zilei, de la mezeluri, sucuri, creme de brânză sau alte produse procesate”.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să mâncaţi niciodată îngheţată de la magazin, ci doar să nu faceţi din asta un obicei. În plus, alegeţi-o pe cea care are cât mai puţine ingrediente. Conform studiului efectuat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, există sortimente care conţin chiar şi 32 de ingrediente.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Mai ales pentru persoanele care vor să mănânce sănătos sau au probleme cu greutatea sau cardivoasculare, nu cred că e o strategie bună să avem cutia de îngheţată în frigider. Putem să ne rezervăm din când în când să cumpărăm în cantităţi mici, când ieşim la o plimbare sau ieşim undeva la o terasă”.

Dacă aveţi poftă în fiecare zi de îngheţată, atunci soluţia este să o pregătiţi în casă. 

Pe aceeași temă