Sari la conținut

Adrian Streinu-Cercel: 99% se infirmă posibilitatea unui caz de Ebola în România

Prima veste bună e că 99% se infirmă posibilitatea unui caz de Ebola în România. Vom afla astăzişi în cursul zilei de mâine. Am aflat toate datele clinice ale acestui element. Şi am aflat amănunte care ne îndepărtează forte mult de posibilitatea infecţei cu Ebola. Monitorizăm foarte mult situaţia Ebola. În acest an, avem cel mai mare număr de cazuri de Ebola. Nigeria este departe de a fi un focar şi nu se înegistrează cazuri de transitere pe cale umană. În cazul acestui pacient, e vorba de două boi, dintre care una dă aceste simptome. La momentul acesta, ne îndepărtăm destul de mult, apropape 99%. Este posibil să fie vorba de alte infecţii originare din această zonă", a declarat Adrian Streinu-Cercel. 

Adrian Streinu-Cercel a precizat că românul care a lucrat în Nigeria a efectuat muncă de birou, neintrând în contact cu persoane bolnave sau cu zone în care s-ar fi putut infecta. Cele două boli nu sunt transmisibile, însă bolnavul a refuzat să se facă publice diagnosticele puse la Instututul Matei-Balş.

Alertă în România din cauza virusului Ebola. Un bărbat din Ploieşti, întors recent din Nigeria, s-a prezentat la unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti cu simptome care i-au făcut pe medici să-l suspecteze că ar fi infectat cu Ebola. Pacientul a fost transferat la Spitalul Matei Balş din Capitală. Toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavul vor fi verificate. 

Bărbatul, în vârstă de 51 de ani, a lucrat în Nigeria și s-a întors în țară pe 25 iulie. El și-ar fi petrecut câteva zile de vacanță la Vama Veche. Apoi a acuzat stări de febră, greață, vărsături, scaune cu sânge.

Bărbatul a fost transportat duminică de la Ploiești la București în condiții speciale, de siguranță maximă, și a fost însoțit de personal îmbrăcat cu costume speciale pentru astfel de cazuri. Acestuia i se vor preleva probe biologice, care vor fi trimise la laboratorul de referință din Frankfurt. După ce i se va face un set complet de analize, medicii vor putea să decidă dacă este vorba de Ebola. Ei spun că este foarte posibil ca acest bărbat să aibă malarie sau febră tifoidă.

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balș, a declarat la Digi24 că spitalul pe care îl conduce este pregătit să îl trateze pe acest bărbat, dar că acum nu are date despre acest caz. El a menţionat că, în Europa, există un singur laborator care poate certifica prezenţa virusului în probele preluate de la bolnav, iar rezultatele ar putea veni şi după o săptămână.

În momentul de faţă nu putem vorbi de aşa ceva. Am aşteptat informaţii suplimentare, institutul e pregătit pentru astfel de situaţii, avem toate facilităţile ca să putem acorda îngrijiri speciale acestui tip de pacient, dacă va apărea. Nu am date despre acest caz, am sunat pentru a vedea cu ce ne-am putea confrunta, nu avem date ca să putem pune bază. Infecția cu Ebola genereză un sindrom pseudogripal, cu boală diareică, care se transformă în boală hemoragică, începe să sângereze peste tot. Pentru Ebola este un singur laborator de referinţă în Europa, la Frankfurt, probele sunt duse acolo. (Rezulatele durează – n.red.) de la 72 de ore până la o săptămână”, a spus Adrian Streinu Cercel, la Digi24.

El a explicat care este procedura în astfel de cazuri şi a menţionat că doar Institutul Matei Balş se poate ocupa de un astfel de caz.

Dacă vom avea un astfel de pacient, asta este procedura, înseamnă că probele vor fi recoltate, pacientul trebuie asistat cu maximum de grijă pentru protecţia personalului. Avem posibilitatea de a pune la dispoziţie un întreg pavilion pentru a închide acest circuit şi îndeplinim cerinţele de biosiguranţă, am lucrat de 5 ani cu acest proiect, anul aceste a fost acceptat pentru a fi pus în aplicare. În Nigeria sunt astfel de cazuri. Numai la Balş poate fi tratat”, a adăugat Adrian Streinu Cercel. 

CONTAMINAREA SE FACE PRIN CONTACT CU SECREȚIILE UNUI PACIENT BOLNAV DE EBOLA. VIRUSUL EBOLA NU SE TRANSMITE PRIN AER.

Institutul e pregătit pentru astfel de situații, avem toate facilitățile ca să putem acorda îngrijiri speciale”, a subliniat Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului "Matei Balş".

„Infecția cu Ebola generează un sindrom pseudo-gripal, cu boală diareică, care se transformă în boală hemoragică, incepe să sângereze peste tot”, a amintit el simptomele virusului Ebola

Alexandru Băloi, managerul Spitalului din Ploiești, a declarat la Digi24 că bărbatul de 51 de ani din Ploiești suspecat de Ebola s-a prezentat în jurul orei 8.00 la Spitalul de Boli Infecțioase, iar în jurul orei 9.00 a fost trimis la UPU de la Spitalul Județean de Urgență pentru un consult interdisciplinar chirugical și de interne și pentru prelevarea de probe biologice.

„În momentul în care alături de simptomele descrise de pacient a afirmat că a lucrat în Nigeria, a fost izolat, s-a luat legătura cu Institutul Matei Balș pentru a fi transferat”, a spus Alexandru Băloi, la Digi24.

Suntem aici cu Direcția de Sănătate Publică, am luat măsura de dezinfecție cu produse clorigene a suprafeței prin care pacientul a umblat”, a mai spus el.

Ministerul Sănătăţii anunţa vineri că probabiliatea infecţiei de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, în ciuda agresivităţii acestuia.

Digi24 a relatat zilele trecuteRomânia este la doar 12 ore distanţă de cea mai gravă epidemie de Ebola din istoria omenirii. Medicii de la camerele de gardă al spitalelor din ţară au fost avertizaţi să fie extrem de atenţi atenţi la simptomele pacienţilor care se prezintă la consult şi care au călătorit în Africa. Experţi în sănătate spun că boala se va răspândi cu viteza unui incendiu de vegetaţie dacă depăşeşte graniţele Africii, dar în acest moment riscul este mic.

Incubaţia este între două zile şi trei săptămâni. Ştiţi vreun loc în lumea asta în care să nu puteţi ajunge în maximum două zile? Indifrenet că este vorba de Ebola, de febra hemoragică de kongo, că este vorba de malarie, oricum, în momentul în care apare într-un loc pe glob toate celelalte zone ale globului sunt expuse”, a declarat în urmăcu câteva zile dr. Cătălin Apostolescu, medic la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

Africa se confruntă cu cea mai mare epidemie de Ebola cunoscută până acum. S-au înregistrat 728 de decese şi peste 1.300 de îmbolnăviri în trei ţări.

Ebola este unul dintre cele mai agresive virusuri cunoscute, cu o rată a mortalităţii de peste 50%, în condiţiile în care nu există un tratament. Iar România este doar la 12 ore de zbor cu avionul de zona afectată.

OMS: Epidemia de Ebola avansează mai rapid decât eforturile de a o controla

Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a afirmat astăzi că epidemia de Ebola din Africa de Vest „avansează mai rapid” decât mobilizarea pentru limitarea ei.

Ea a avertizat împotriva unor „consecinţe catastrofale” şi a unui risc de propagare în alte ţări, scrie Mediafax.

„Efectivele actuale de ajutor naţional şi internaţional sunt trist de inadecvate”, a declarat Chan în cadrul unui summit regional privind epidemia organizat la Conakry.