Aerofagia, boala persoanelor grăbite. Ingestia de aer duce la balonare și disconfort abdominal

Data publicării:
aerofagie

Data viitoare când mâncați ceva pe fugă, amintiți-vă că, odată cu alimentele, înghițiți și o cantitate mare de aer. Problemele majore apar însă atunci când aerul pe care îl înghițiți nu poate fi eliminat.

„Se acumulează, dă senzație de balonare, apăsare, care poate fi asociată și cu o durere care apare pe partea stângă sau dreaptă și începe să se dea vina pe diverse alte zone; pe ficat, ficatul nu doare, dar pacienții acuză dureri în zona ficatului. Durerea apărând în aproape tot toracele, pacienții se tem să nu fie o durere de inimă și atunci sunt foarte speriați și se îndreaptă către cardiolog”, spune doctorul Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală.

Dacă aveți des aceste simptome, ar trebui să acordați mai multă atenție felului în care stați la masă.

„Atunci când ne așezăm la masă, trebuie să avem o atmosferă liniștită, o atmosfera familială. Atmosfera este realizată și de lipsa factorilor de stres suplimentar, cum ar fi televizorul, telefonul, pentru că orice factor de stres modifică comportamentul alimentar. Apare ingestia necontrolată de alimente și, în acest mod, este clar că și obezitatea la aceste persoane este mult mai frecventă, precizează prof. dr. Gabriela Radulian, șef de secție la Institutul de Diabet N. Paulescu.

Senzația continup de balonare, disconfortul gastric și diferitele tipuri de dureri pot duce în timp chiar la apariția sindromului de colon iritabil. Așa că nu uitați: o masă sănătoasă nu se referă doar la alimentele pe care le mâncați ci și la modul în care le consumați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri