Sari la conținut

Afaceri pe banii bolnavilor, la Spitalul din Râmnicu Vâlcea

Inspectorii Curţii de Conturi au ajuns la Spitalul din Râmnicu Vâlcea la solicitarea Consiliului Judeţean.

„Pe baza caietelor de sarcini şi a preţurilor care erau cerute şi la care se achiziţionau aceste materiale am constatat ca acolo ceva nu este în regulă şi că preţurile erau de 10, 20 de ori, la unele produse am găsit chiar adaos-uri de 700% faţă de preţul de referinţă”, a declarat consilierul judeţean Dumitru Tărăşenie.

Faptele sesizate s-au dovedit a fi reale. Rezultatul preliminar al controlului arată un prejudiciu estimat la aproape 430.000 de lei.

În raportul Curţii de Conturi se menţionează faptul că au avut loc licitaţii de zece milioane de euro care nu au fost onorate. Furnizorii au încasat întreaga sumă de bani dar au adus doar o parte din medicamente.

Asta în timp ce pacienţii cumpărau de la farmacii medicamentele pe care spitalul trebuia să le aibă.

Inspectorii au descoperit probleme şi la materialele sanitare cumpărate. Şeful biroului de achiziţii evită să vorbească de preţuri, dar spune că totul a fost făcut în mod transparent.

„Toate licitaţiile sunt în sistem electronic, se publică, numai că cei care au primit diverse informaţii nu au ştiut să le citească”, a susţinut Dan Voicu, şeful biroului de achiziţii.

Conducerea spitalului are la dispoziţie 15 zile pentru a contesta raportul. În cazul în care concluziile rămân valabile actualul management va plăti din buzunar prejudiciul şi va răspunde şi penal.