Afecţiune genetică rară în stomatologie. Cum poate fi depistată

Data publicării:
dentist 2

În cele mai multe cazuri de anodonţie, cel care lipseşte este molarul de minte. Medicii spun însă că nu trebuie să ne îngrijorăm. Dacă, în schimb, boala afectează alţi dinţi, trebuie intervenit cât mai devreme.

Ionuţ Leahu, medic dentist, competență implantologie orală: „Începând cu vârsta de 6 ani apar deja primii molari şi printr-o radiografie panoramică digitală putem observa dacă mugurii dinţilor definitivi sunt pe poziţiile lor”.

Aşadar, dacă aveţi un copil şi observaţi că unul sau mai mulţi dinţi întârzie să apară, mergeţi la dentist. Odată pus diagnosticul, urmează o perioadă de tratament.

Dr. Ionuţ Leahu: „Se pune întâi un aparat dentar odată cu creşterea copilului, care este gândit să menţină spaţiul pentru viitorul dinte pentru că fără acest aparat dentar spaţiul destinat dintelui care nu a apărut în evoluţie se pierde şi se închide acel spaţiu”.

După purtarea aparatului dentar, dintele care lipseşte poate fi înlocuit. Probleme mai mari sunt atunci când anodonţia este diagnosticată la adulţi.

Konstantinos Liarokapis, medic specialist chirurgie oro-maxilo-facială: „De obicei, nefiind trataţi ani de zile există şi o lipsă a osului care subţiază foarte mult. În cazul ăsta vorbim şi de o adiţie de os”.

Chiar dacă boala este depistată din timp, implantul dentar se realizează doar după vârsta de 18 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri