Agenție a OMS: Băuturile fierbinți pot cauza cancer

Data publicării:
ceasca cafea

 

Anterior, IARC evaluase cafeaua ca fiind ''posibil cancerigenă", însă în cea mai recentă analiză, de miercuri, agenția menționează că nu există dovezi zdrobitoare care să confirme efectul cancerigen al consumului de cafea și face trimitere la unele studii care arată că de fapt cafeaua poate reduce riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer.

În același timp, IARC menționează că alte dovezi științifice indică faptul că băuturile care sunt consumate foarte fierbinți — inclusiv apă, cafea, ceai și alte tipuri de băuturi, pot cauza cancer de esofag, informează Agerpres.

Agenția, cu sediul la Lyon, care anul trecut a generat titluri pe prima pagină prin anunțul privind consumul de carne procesată ce poate cauza cancer, a ajuns la concluziile analizei sale în urma examinării a peste 1.000 de studii științifice realizate pe oameni și animale. Nu au existat dovezi suficiente în baza cărora cafeaua să poată fi clasificată ca fiind cancerigenă sau nu.

Cafeaua fusese clasificată de IARC în categoria 2B alături de cloroform, plumb și alte substanțe, iar schimbarea clasificării de către IARC a fost primită de Asociația națională a cafelei din SUA drept o știre extraordinară pentru consumatorii de cafea.

În evaluarea sa privind băuturile foarte fierbinți, IARC apreciază că studiile realizate pe animale arată că efectele cancerigene se produc probabil la temperaturi de 65 de grade Celsius și mai mari. Mai multe experimente realizate pe șoareci și șobolani au arătat că lichidele foarte fierbinți, inclusiv apa, pot duce la dezvoltarea de tumori.

Cancerul de esofag este a opta cea mai comună formă de cancer la nivel mondial și una dintre principalele forme de deces prin cancer, cu peste 400.000 de decese înregistrate în anul 2012.

Purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Gregory Hartl, a menționat că evaluarea privind băuturile fierbinți a fost realizată pe dovezi limitate pe oameni și animale, fiind necesare mai multe cercetări în acest sens. Gregory Hartl i-a îndemnat pe consumatori să fie prudenți, să lase băuturile fierbinți să se mai răcească, transmițând totodată că sfatul OMS este să nu se consume mâncăruri sau băuturi atunci când acestea au temperaturi foarte ridicate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...