Alexandra Răureanu, tânăra care vrea să renoveze secţiile de hematologie şi oncologie din România

Data publicării:
alexandra

Pereţi care stau să cadă, saloane cu mucegai, instalaţii ruginite şi mizerie de nedescris. Aşa arată multe spitale din România. Nu este de mirare că infecţiile intraspitaliceşti fac victime în fiecare zi. De altfel unii dintre răniţii incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti au murit din această cauză.

Adrian Stănculea şeful Secţiei ATI, Spitalul de Arsuri: „Nu e nimic de ascuns, nu e niciun secret, doar că trebuie făcute civilizat chestia asta, nu e o noutate, bolnavii au murit din cauza infecţiilor de mult timp în spital. Am avut 27 de bolnavi internați în spital din care au decedat șase, iar care au decedat aproape sigur din cauza infecțiilor sunt trei bolnavi.”

Şi pentru bolnavii de cancer mizeria din spitale este o problemă foarte mare. Asta pentru că imunitatea lor este extrem de scăzută, iar o infecţie i-ar putea costa viaţa. A fost motivul pentru care Alexandra Răureanu a înfiinţat anul trecut Asociaţia "Spitale Curate".

Unitatea pentru internări de zi a secţiei de hematologie de la Spitalul Universitar Bucureşti a fost primul proiect al ONG-ului. Până acum un an era un depozit de materiale.

Alexandra Răureanu, preşedintele asociaţiei ''Spitale Curate'': „Ideea reabilitării secţiei acesteia de zi a fost ca să putem să decongestionăm secţia ca atare, să limităm traficul acolo, să fie cât mai puţine persoane care intră pe secţie tocmai ca să limităm riscul de infecţie al pacienţilor care se află în tratament continuu. Ei pur şi simplu vin aici, îşi fac analizele şi pleacă acasă, sperăm în cele mai multe cazuri.”

„Avem peste 100 de pacienţi în internare continuă şi peste 800 de pacienţi au nevoie de observaţie în sistem ambulator pe lună ceea ce înseamnă un număr foarte mare de pacienţi care sunt rulaţi în clinica noastră”, spune dr. Horia Bumbea, medic primar hematolog, Spitalul Universitar.

Unitatea de internări zi din cadrul secţiei de hematologie de la Spitalul Universitar Bucuresti se va deschide la începutul anului 2016.

Cu ajutorul fondurilor strânse de Alexandra, s-a cumpărat mobila, pardoseala a fost schimbată, pereţii au fost vopsiţi şi trataţi cu substanţe speciale. Modernizarea secţiei a costat aproximativ 100.000 de euro, sumă pe care tânăra a adunat-o într-un timp record, din sponsorizări în special de la companii.

„Cred că atunci când le vorbeşti oamenilor despre lucrurile pe care le faci cu pasiune şi cu determinare şi cu convingere şi le arăţi oamenilor că nu este despre tine, ci despre oamenii din jurul tău care chiar au nevoie de ajutor, cred că oricine se poate implica”, afirmă Alexandra Răureanu, preşedintele asociaţiei ''Spitale Curate''.

„Absolut tot ce s-a instalat aici poate fi numit un spaţiu curat, caz în care actul medical căruia îi este dedicat spaţiul să se desfăşoare în condiţii optime şi moderne”, spune Radu Petcu, şef de lucrare.

Lucrările vor continua şi anul viitor, când va fi renovată secţia unde sunt internaţi pacienţii cu boli oncologice.

Ce vrem să facem sus este să înlocuim tot ce au ei acolo, de la pereţi pe care vrem să-i tratăm cu substanţe antifungice antibacteriene podeaua la fel. Vrem să avem nişe uşi speciale care să nu se deschidă în faţa vizitatorului decât dacă acesta s-a sterilizat înainte”, mai spune Alexandra Răureanu.

Acesta nu este singurul proiect al Alexandrei. Tânăra merge săptămânal în secţiile de oncologie pediatrică, pentru a le duce copiilor bolnavi de cancer fructe, foarte importante pentru sistemul lor imunitar.

„Vrem să începem două proiecte de nutriţie: unul de informare, să aibă soluţii alimentare pentru fiecare efect al chimioterapiei, iar la Institutul Oncologic București noi ne dorim să ducem nutriţionist care să evalueze fiecare copil în parte, să-i facă un plan alimentar şi să încercăm acolo să introducem o masă pe zi personalizată”, explică preşedintele asociaţiei ''Spitale Curate''.

Alexandra aduce multă bucurie micuţilor pacienţi internaţi în special de ziua lor, când le organizează petreceri surpriză. Cea mai importantă satisfacţie este că reuşeşte să înlocuiască tristeţea cu zâmbetul, pe chipurile multor copii.

„Eu cred că fericirea înseamnă să faci lucrurile pentru care ai venit pe pământul ăsta. Fiecare are un scop şi cred că în momentul în care îţi găseşti scopul şi faci lucruri care să ducă la bun sfârşit lucrul tău, atunci eşti fericit. Deci eu sunt o persoană fericită”, spune Alexandra Răureanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri