Sari la conținut

Amânarea listei de medicamente compensate: Asociaţia Pacienţilor sesizează Parlamentul şi Comisia Europeană. Lista nu a fost actualizată de şase ani

În scrisoare vor semnala că noua listă de medicamente compensate nu a intrat în vigoare de la 1 aprilie, așa cum a promis inițial Ministerul Sănătății. Lista compensatelor nu a mai fost actualizată de de șase ani.

Reprezentanții asociațiilor pacienţilor au trimis o scrisoare și către Parlamentul României, prin care cer ca lista să intre în vigoare de la 1 mai. Pacienții se tratează în continuare cu medicamente vechi, deoarece niciun medicament apărut în ultimii șase ani nu este încă disponibil pentru bolnavii din România.

Medicamente noi, care ar putea trata cancerul, bolile de inimă sau hepatitele virale, nu se găsesc în farmacii sau spitale. În total, pe noua listă de pastile compensate sau gratuite, ar fi trebuit să intre aproximativ 130 de medicamente noi, iar în decursul ultimului an, termenele pentru apariția acestei liste au fost depășite.

După 1 mai, asociațiile pacienților amenință cu proteste în stradă.