Ancheta din spitale, trecută sub tăcere

Data publicării:
spital crop

Inspectorii au stat şase ore la Spitalul Judeţean din Tulcea. Au luat mostre din toate produsele de la Hexi Pharma folosite pentru dezinfecţie.

Să se afle odată dacă soluţiile respective sunt sau nu diluate”, vrea managerul spitalului, Tudor Nastasescu. Tot el spune că a început să cumpere substanţele din 2013, pe criteriul celui mai mic preţ.

În magazia spitalui mai sunt 25 de litri de dezinfectanţi Hexi Pharma pe care administratorii nu îi mai folosesc până ancheta decide dacă sunt eficienţi. Până atunci, sălile de operaţie şi instrumentele medicale sunt curăţate cu substanţe de la alte firme, rămase în stoc.

Au cumpărat ce a fost mai ieftin şi la urma urmei uitați unde s-a ajuns”, comentează o localnică.

În mai multe judeţe, inclusiv Bacău, Direcţia de Sănătate Publică le-a interzis managerilor de spital să vorbească despre scandalul dezinfectanţilor.

„Direcţia de Sănătate Publică Bacău a trimis către unitaţile medicale din judeţ o adresă în care avertizează că nu pot fi făcute publice informaţiile legate de scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Ar trebui să ceară mai întâi acceptul procurorilor care se ocupă de ancheta penală în curs, transmite corespondentul Digi24.

Asta nu face decât să crească neîncrederea pacienţilor. Localnicii de la Moineşti îşi amintesc de cazuri în care mai rău s-au îmbolnăvit la spital.

„Am fost, cândva, victima a unui virus luat din spital. De la o banală operaţie de apendicită, am ajuns în comă la contagioase cu hepatită. Instrumentarul nesterilizat”, spune un fost pacient.

În primele 11 luni din anului 2015 au fost raportate la DSP Bacău 190 de infecţii intraspitaliceşti. Dintre acestea, peste jumătate sunt de la Spitalul Judeţean şi o treime de Spitalul Municipal din Moineşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri