Aparatură performantă zace nefolosită în spitale din cauza birocrației sau a lipsei de personal

Data publicării:
angiogragf

Un accelerator de particule în valoare de 10 milioane de lei, cumpărat în septembrie 2012, stă nefolosit la Institutul de Oncologie din Iaşi, pentru că lipseşte o autorizaţie de funcţionare de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Dacă aparatul ar funcţiona, 60 de pacienţi ar putea fi trataţi zilnic.

„În timp boala se agravează și noi ne agățăm cu speranța de aceste ședinte”, spune o pacientă, Nicoleta Coroi.

În prezent, bolnavii de cancer sunt trimişi la alte unităţi medicale din Iaşi care au în dotare acceleratoare de particule. Acestea funcţionează la foc automat şi, chiar şi aşa, pacienţii au de aşteptat luni întregi până să fie trataţi.

„Bineînțeles, va fi scurtată lista de așteptare. În prezent este de aproximativ două luni. Sperăm să ajungem la o lună sau mai puțin”, spune medicul radiolog Anca Munteanu.

Tot la Spitalul de Oncologie din Iaşi zace abandonat un aparat de brahiterapie folosit în terapia unor maladii incurabile, precum cele de col uterin şi de esofag. Dispozitivul a costat 1,8 milioane de lei. Pe lângă faptul că nu are o autorizaţie de funcţionare, ar fi nevoie şi de un specialist care să ştie să-l folosească. Singurul medic specializat pentru astfel de terapie a plecat la muncă în străinătate.

Şi la Timişoara, la Institutul de Cardiologie, un angiograf performant, pentru care s-a plătit peste un milion de euro, a adunat praf, timp de patru ani de zile. Când, într-un final, medicii şi-au adus aminte de el, aparatul s-a stricat după doar câteva teste. Garanţia expirase între timp, dar din fericire, conducerea spitalului a reuşit să convingă firma producătoare să-l repare gratuit. Imediat, cadrele medicale şi-au dat seama că au altă problemă - autorizaţia de funcţionare trebuie reînnoită.

Situaţie similară şi la Spitalul Municipal din Marghita, judeţul Bihor unde un aparat performant, în valoare de peste 20.000 de euro, stă sigilat într un depozit de aproape trei ani. Aparatul face fotografii în timpul intervenţiilor ortopedice. Motivul pentru care nu a fost scos din cutie: nu au mai fost bani şi pentru dotările camerei de spital în care trebuia montat aparatul.

De asemenea, un aparat de radiologie performant zace nefolosit în spitalul oraşului Victoria, din Braşov. Aparatul aparţine Ministerului Sănătăţii, iar spitalul funcţionează în regim privat. Cum ministerul nu vrea să-l cedeze, bolnavii care au nevoie de analize trebuie să bată la alte uşi. Nici mutarea aparatului într-un alt spital nu este o soluţie pentru că s-ar face cu o cheltuială mai mare chiar decât valoarea lui.

Spitalul din Victoria a fost închis în 2010, la ordinul Ministerului Sănătăţii. Un an mai târziu, primăria a încheiat un parteneriat public-privat cu o firmă din Sibiu care a preluat unitatea medicală. Toate bune şi frumoase până când medicii au încercat să folosească aparatul de radiologie. Au constatat că... nu se poate.

„Îl vedeţi că există aici (...) dar în acte nu există. Nimeni nu îşi asumă responsabilitatea ca acest aparat să fie readus comunităţii locale”, spune Ioan Rotaru, administratorul policlinicii private.

Direcţia de Sănătate Publică a repartizat acest aparat de radiologie Spitalului Judeţean de Urgenţă, iar conducerea Spitalului Judeţean a făcut un memoriu către minister şi către DSP prin care arată că ei nu au nevoie de acest aparat de radiologie”, a spus Cristina Bratu, viceprimarul orașului Victoria.

Aparatul costă aproximativ 20.000 de euro. O eventuală mutare a lui s-ar face cu cheltuieli mult mai mari. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri