Astăzi a fost inaugurat oficial singurul avion SMURD

Data publicării:
imagine-avion-smurd-01

Avionul SMURD va fi folosit pentru transportul pacienților care sunt într-o stare foarte gravă. Până acum existau elicopterele SMURD, însă erau situații în care acestea nu se puteau ridica de la sol din cauza vremii nefavorabile.

Acest avion este dotat cu o aparatură performantă și poate zbura și pe timp de noapte, cât și în condiții meteo nefavorabile. Spre exemplu, poate ateriza și dacă vizibilitatea este de doar 30 de metri.

Autonomia de zbor a avionului SMURD este de 3.000 de kilometri, astfel că va putea acoperi teritoriul României fără să fie nevoie de oprire pentru alimentare.

Aparatul de zbor a fost achiziționat anul trecut prin redirecționarea a 2% din venit, însă a fost nevoie de pregătirea piloților de la Ministerul de Interne, șase mai exact, precum ;i de dotarea acestuia cu aparatură medicală performantă.

Astăzi este prezentarea oficială, iar de mâine poate fi folosit în primul zbor, dacă va fi nevoie. Reprezentanți ai Ministerului Sănătății spuneau că acesta ar putea fi folosit în fiecare zi, însă, într-o primă fază, vor fi între 50 și 100 de zboruri pe an.

Avionul a fost botezat cu numele „Monica Cardoș”, după un medic SMURD care a decedat într-un accident de elicopter în 2003, într-o misiune în care elicopterul SMURD se întorcea de la Budapesta, dar s-a prăbușit în județul Clu, iar medicul, asistenul și piloții și-au pierdut viața. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri