Atenţie la suplimentele alimentare. Luate după ureche, pot pune sănătatea în pericol

Data publicării:
supliment

În magazine şi farmacii, suplimentele se vând ca pâinea caldă. Prafuri, caşete şi pastile de slăbire sau de creştere a imunităţii, suplimente pentru memorie şi multe altele. Puţini ştiu că aceste suplimente, luate după ureche, pot fi la fel de periculoase ca medicamentele administrate fără reţetă. 

„Este foarte important să ştim clar nişte principii. În primul rând, nu se iau fără sfat medical, fără recomandare medicală. Nu orice fel produs pe care scrie supliment alimentar poate fi folosit”, spune medicul de familie Valeria Herdea.

Recomandarea farmacistului, după care se iau mulţi clienţi, nu este întotdeauna la fel de bună ca un sfat medical competent.

„În momentul în care recomandarea vine fără să cunoşti patologia pacientului, antecedentele, istoria, rişti să greşeşti, să faci rău”, crede Valeria Herdea.

Sibutramina a schimbat legislaţia

Până anul trecut, suplimentele alimentare importate erau considerate bune de consum, fără să mai fie nevoie de analize. Comercianţii traduceau eticheta producătorului şi marfa ajungea pe raft.

Scandalul de doping, pornit de la sibutramina din pastilele de slăbit, a schimbat legislaţia. Acum, trei tipuri de suplimente au nevoie de verificarea substanţelor active.

Suplimentele alimentare reprezintă o piaţă de 20 de miliarde de dolari anual, numai în America. Românii au cheltuit 150 de milioane de euro doar anul trecut, pe vitamine, minerale şi remedii naturale vândute în magazine. Vânzările online ar dubla această cifră de afaceri, afirmă specialiştii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri