Sari la conținut

Avantajele pe care le au donatorii de sânge 

Cei care donează sânge regulat prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral. Ce alte beneficii mai putem avea în urma donării de sânge şi în ce condiţii facem acest gest, a explicat medicul Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti.

Medicul Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, a explicat la Digi24 cine poate dona sânge, cât de important este să donăm sânge, dar și care sunt cele mai căutate grupe de sânge.

Potrivit medicului, în 2014 a crescut colecta de sânge. Acest lucru se datorează și campaniilor derulate. „O estimare a nevoii de sânge nu poate fi făcută. Spitalele cer mai mult decât ar fi nevoie. Ei cer dublu. Dar nu e o cerere reală. Sângele pentru un spital trebuie să fie ultima opţiune de tratament şi se administrează în cantităţi moderate, nu mari”, a spus Doina Goşa.

Potrivit acesteia, o persoană poate dona 450 ml. Dacă donatorul este femeie poate să doneze de 3-4 ori pe an, iar bărbații de cinci ori. Persoanele care au mai puțin de 50 de kilograme nu au voie să doneze sânge.

Potrivit directorului Centrului de Transfuzii Bucureşti, studiile arată că donatorii dezvoltă mai puţine accidente vasculare pentru că sângele se schimbă în permanență.

De altfel, donatorul trebuie să țină cont și de anumite reguli. Donatorul poate să mănânce dimineaţă, un mic dejun uşor şi trebuie să nu consume alcool şi să nu fumeze.