Banca bio, o șansă la viață

Data publicării:
medici-1

Primii de la care se vor preleva probele sunt pacienţii care suferă de cancer la plămâni. Este afecţiunea cu cea mai scăzută rată de cercetare la noi în ţară. Probele de sânge sau de ţesut recoltate de la pacienţi vor fi folosite pentru testarea unor medicamente. Dacă în urma studiilor va reieşi că medicamentul nou descoperit este eficient pentru pacient, acesta va fi anunţat şi va putea beneficia de tratamentul revoluţionar.

La aceste probe biologice vor avea acces, cu acceptul pacienţilor, şi companiile de tehnologie medicală, care vor testa diverse terapii. Probele vor fi stocate în congelatoare timp de 10 ani, astfel că, în cazul în care un pacient s-a vindecat de cancer, acesta poate solicita ca pe baza analizelor genetice să i se spună dacă boala ar putea recidiva sau nu.

La proiectul băncii bio se lucrează de mai bine de șase ani, dar a primit finanţare abia anul trecut, de la guvernul elveţian, care a contribuit cu 460.000 de franci. Pentru început, vor putea fi păstrate în azot lichid 20.000 de probe de sânge sau de ţesut. Cu ajutorul lor, cercetătorii ar putea găsi tratamente revoluţionare. Mulţi bolnavi de cancer vor avea o şansă la viaţă.

La banca bio vor lucra șase persoane, dar deocamdată doar doi specialişti sunt angajaţi. Aceştia vor colabora cu laboratoarele de biologie moleculară din spitale, iar salariile angajaţilor şi cheltuielile de întreţinere a aparatelor vor fi suportate de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

O bancă bio similară a mai fost construită la Timişoara, însă, pentru că nu a mai primit finanţare, nu mai este funcţională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri