Bebeluși cu infecții grave | Părinții refuză deshumarea copilului mort și acuză medicii de la Pitești că au pus diagnosticul greșit

Data publicării:
BEBELUS

ACTUALIZARE 21:00 Alexandru Rafila, despre copiii internaţi cu infecţii grave: Nu există o legătură între aceste cazuri

ACTUALIZARE 15:00 Amenzi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti

ACTUALIZARE 14:00  Pentru unul dintre copii medicii nu au mai putut face nimic. A murit. Cauza morții lui e investigată acum de procurori, care ar avea nevoie să îi facă o autopsie, iar copilul a fost deja îngropat. Părinții refuză exhumarea. Îi acuză în schimb pe medicii de la Pitești că au pus diagnosticul greșit.

„Nu vreau ca nimeni să tulbure liniștea copilului meu, diagnosticul îl știu. analizele sunt toate la București rămase. Am făcut noi cerere că nu suntem de acord cu necropsia”, a declarat Vasile Oncescu, tatăl copilului din Topoloveni.

Fetiţa mea a fost trimisă de la Piteşti la Bucureşti cu ocluzie intestinală. Ceea ce nu a avut. Diagnosticul a fost pus greşit de la Piteşti. Un singur medic din Bucureşti n-a spus că e ocluzie intestinală şi să se apuce să-mi opereze copilul! La Piteşti s-a întâmplat duminică. Dacă era în cursul săptămânii, copilul meu are operat şi era operat degeaba”, a mai spus bărbatul.

El are și un sfat pentru părinții ai căror copii s-ar putea îmbolnăvi: „Sfatul meu este la primele semne să plece la București. E singurul spital, să le dea D-zeu sănătate, la Marie Curie. Copilul meu, de când a ajuns acolo, a fost preluat de o armata de medici, monitorizat la 5 minute. Simptomele și boala sunt foarte grave. Copilului meu nu i-a mers dializa de la început”, a povestit Vasile Oncescu.

„Copilul a fost internat în ziua de 31 ianuarie şi din păcate evoluţia a fost nefavorabilă şi a decedat pe 4 februarie în cursul serii. Familia a refuzat autopsia. Este o procedură obligatorie, familia poate să refuze sau să accepte. Diagnosticul a fost evident. A fost într-adevăr identificat Escherichia coli patogen la copilul respectiv”, a declarat Denis Stănescu, sefa UPU de la „Marie Curie”.

Ministerul Sănătăţii a trimis o echipă să desfășoare o anchetă la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, unde au apărut primele cazuri - și cele mai grave - de infecții la copii. Toți au fost ulterior transferați în București, 14 sunt acum internați în Capitală.


ACTUALIZARE 10:07 Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șefa secției Nefrologie de la Spitalul Marie Curie, a explicat, joi dimineață, că, cel mai probabil, de vină pentru starea acestor sugari, cu vârste cuprinse între cinci luni și un an și jumătate, este o formă foarte virulentă a bacteriei E.coli. Toate semnele clinice pe care le-au avut cei 11 copii care sunt internați acum la „Marie Curie” indică o manifestare a acestei bacterii, care a generat un sindrom hemolitic uremic.

Nu există rezultate certificate în laborator, pentru că la acest stadiu al bolii nu se mai pot face teste. Viața acestei bacterii e scurtă în organism, dar efectele sunt foarte virulente. Practic, e un tip de septicemie foarte grav, pentru că bacteria atacă peretele vascular al organelor importante, a spus Mihaela Bălgrădean. 

Cei 11 copii internați la Marie Curie au o evoluție ameliorată sau progresiv ameliorată. Trei dintre copii nu sunt pe dializă și starea lor e mult ameliorată, cinci sunt pe dializă peritoneală, iar trei sunt în terapie intensivă.

Din păcate, pot apărea complicații: insuficiență renală acută, convulsii (de altfel doi dintre copii au deja antecedente în acest sens), episoade hemoragice, ulcere, pancreatite, insuficiență cardiacă sau pulmonară. Cel mai adesea, sechelele se întâlnesc la rinichi, de aceea acești copii trebuie urmăriți periodic în continuare timp de un an, pentru că pot face boală renală cronică, ceea ce presupune dializă pe viață.

Deocamdată, ei rămân internați, în funcție de starea lor, între două săptămâni și o lună (în cazul celor cu dializă).

Dacă în mod normal spitalul Marie Curie se confruntă cu 10-12 cazuri pe an de sindrom hemolitic uremic, acum toate aceste cazuri au venit dintr-odată și cam din același areal geografic, a menționat șefa secției de nefrologie.

Important este că această bacterie nu se transmite de la om la om, ci prin contactul direct al pacientului cu sursele infestate - poate fi vorba de produse cutanate, apă, lapte, carne, ouă. Depinde, de asemenea, de condițiile de igienă în care s-au pregătit alimentele acestor sugari, toți fiind în stadiul de diversificare și toți primind supe sau piureuri de carne. Nu e o problemă cu laptele praf, dar poate fi o problemă cu modul în care a fost preparat, a subliniat medicul.

Este importantă igiena mâinilor atunci când se pregătește hrana bebelușilor. Ouăle, carnea, trebuie spălate înainte de a fi fierte foarte bine (în cazul ouălor cel puțin cinci minute). De asemenea, după manipularea cărnii sau a ouălor persoana adultă trebuie să se spele pe mâini. O atenție sporită trebuie acordată în cazul produselor achiziționate din gospodăriile private (carne, ouă, lapte).

Dr. Mihaela Bălgrădean a exclus ipoteza unei infecții intraspitalicești pe care bebelușii s-o fi luat în unitățile sanitare din Argeș. Ea a mai spus că spitalul „Marie Curie” este bine organizat și că mai are locuri, în cazul în care vor fi aduși și alți copii bolnavi.


ACTUALIZARE 10:05 Autoritățile sanitare de la Pitești au luat probe din apa de la rețea, dar și din apa plată pe care majoritatea părinților acestor bebeluși spun că au folosit-o la prepararea hranei. De asemenea, au fost prelevate probe și din laptele praf dat bebelușilor, deși este vorba de trei-patru tipuri de lapte praf. Deocamdată, investigațiile nu au relevat probleme. E posibil să nu fie nimeni vinovat, a declarat dr. Sorina Honţaru - directorul DSP Argeș.


14 copii din Argeş sunt internaţi în acest moment în spitalele din Bucureşti. 12 dintre ei suferă de o boală diareică acută şi doi dintre ei sunt infectaţi cu rotavirus, a transmis Prefectura Argeș în această dimineață. Astfel, la Spitalul Marie Curie (Budimex) sunt internate 10 cazuri (potrivit Prefecturii, 11 cazuri, potrivit medicilor de la acest spital), la Spitalul Matei Balș – 2 cazuri,  Spitalul Medlife – 1 caz și Spitalul Grigore Alexandrescu – 1 caz.

În cursul nopții, au fost preluate în urma apelului la 112 - 12 cazuri și o prezentare directă la spital; cele 13 cazuri sunt repartizate după cum urmează: Spitalul de Pediatrie Pitești – 5 cazuri ( în investigații), Spitalul Județean Argeș, Secția Contagioase – 4 cazuri (rotavirus), Spitalul Municipal Câmpulung – 4 cazuri (boală diareică acută).

„În perioada 10 februarie 2016, ora 18.00 – 11 februarie 2016, ora 08.00, nu au mai fost efectuate transferuri de pacienți-copii, în spitalele din Capitală; ultimul transfer efectuat: 10 februarie 2016, ora 17.45, la Spitalul Matei Balș ( rotavirus, solicitare transfer la cererea părintelui)”, precizează Prefectura.

Între timp, medicii de familie din Argeș au fost mobilizați pentru a-i vizita la domiciliu și pentru a-i consulta pe toți copiii cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani. Ei vor încerca să afle ce au în comun copiii bolnavi.

Citiți și:

Cât de periculoasă este E.coli: epidemia din Germania din 2011

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri