Sari la conținut

BIZIDAY | Ce pot face hackerii cu datele din calculatoarele medicilor?

„Există îngrijorări că sistemele informatice din domeniul sănătăţii sunt vulnerabile în faţa unor atacuri cibernetice. Aşa, şi? Cu ce-l ajută pe un hacker să ştie că eu, Guran, am ruptură de ligament? Nu prea-l ajută, dar dacă-mi află detaliile asigurării medicale poate apoi să comande tratamente pe banii mei. Sau dacă pune mâna pe informaţiile de la un doctor, poate elibera reţete şi apoi să vândă medicamentele pe sub mână”, a explicat Moise Guran, realizatorul emisiunii Biziday de la Digi24

Doi cercetători americani raportează că au descoperit găuri uriaşe în apărarea cibernetică a unui gigant american din domeniul sănătăţii şi nu mai puţin de 68 de mii de sisteme medicale ale acelei companii sunt expuse în faţa unor atacuri.

Şi nu sunt singurele probleme de tipul acesta cu care se înfruntă companiile medicale. Acum doi ani, aproape jumătate din ele au raportat că au fost lovite informatic. În doar două astfel de atacuri au fost sustrase informaţii personale a peste 15 milioane de pacienţi din Statele Unite.

Datele extrase sunt de obicei vândute pe piaţă neagră, unde sunt mai căutate decât datele bancare. Folosind datele unei asigurări medicale obţinute astfel se pot face achiziţii de echipamente medicale şi medicamente care sunt apoi trecute în contul victimei. Sau, dacă atacatorii pot face rost de datele unui medic, le pot folosi pentru a elibera reţete pe numele acestuia.

Cercetătorii afirmă că furnizorii de servicii medicale, în special spitalele, au calculatoare şi programe învechite, ca atare un hacker poate sparge sistemul foarte uşor. De asemenea, aceştia profită de vulnerabilităţile cibernetice din aparatura medicală modernă, fie că vorbim despre scannere sau aparate de ventilaţie. După ce obţin controlul unui asemenea dispozitiv, atacatorii au acces la tot sistemul spitalului.

Îngrijorător este şi faptul că hackerii pot şterge sau manipula informaţiile din bazele de date ale spitalelor, alterând istoricul pacienţilor sau informaţii medicale importante pentru diagnosticarea acestora. Mai rău, ei pot controla aparatele medicale şi pot pune în pericol sănătatea pacienţilor. Şi asta este o temere legitimă, în condiţiile în care activismul cibernetic este în creştere, iar grupări precum ISIS se folosesc de atacurile informatice ca să provoace daune celor pe care îi consideră inamici.

(Întreaga emisiune „Biziday” o puteți urmări aici.)