Sari la conținut

Biziday| Medici rămași fără posturi după rezidențiat

Alexandru are 28 de ani, a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti. A susţinut în octombrie examenul de rezidenţiat şi l-a promovat pe ortopedie. Degeaba, însă. Chiar dacă a îndeplinit toate criteriile necesare, nu a mai fost loc pentru el nici în Bucureşti şi nici în Constanţa. Nu că la alte spitale ar fi suficienți medici, dar legea nu-i permite lui Alexandru să facă rezidențiatul în alt centru universitar.

Alexandru-Nestor Pâslaru, medic rezident: „Mă împiedică faptul că eu nu pot să accesez anumite locuri sau posturi rămase libere în ţară. Chiar şi Craiova ar fi o opţiune pentru mine, sau, de ce nu, Ardeal, Târgu Mureş, Cluj. ”

Şi Alexandra ar vrea să muncească. Are 24 de ani, a intrat la rezidenţiat la psihiatrie pediatrică... dar … degeaba… nu are unde merge.

Alexandra Faleschini, medic rezident: „Să primim loc de muncă pentru că am promovat, suntem medici în România şi vrem să muncim în România.”

Asta în timp ce mai multe spitale din ţară îşi închid uşile din lipsă de personal. Cel mai relevant exemplu este județul Galaţi, unde este nevoie de cel puţin 2500 de medici. Pe asta s-au bazat şi tinerii care au rămas pe dinafară.

Alexandra Faleschini, medic rezident: „Eu vreau să fac asta şi mă duc oriunde în România, dar oriunde să fac specialitatea asta şi să ajut copii. Dacă s-ar rezolva problema, de mâine am putea să ne angajăm.”

Doar că, din 2009 concursul de rezidenţiat se desfăşoară în şase centre universitare clar stabilite - Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara. Aşa că, cei care termină Facultatea de Medicină şi Farmacie în Bucureşti nu pot să candideze decât pentru un loc sau un post în Bucureşti sau Constanţa.Concursul este concurs şi nu se mai poate face nimic, conform Metodologiei Rezidenţiatului. În total, 153 de medici rezidenţi din Bucureşti şi Constanţa, Iaşi şi Târgu Mureş nu au loc în spitale, chiar dacă au obţinut punctajul de promovare. Că au luat 600 de puncte sau 0 puncte la concurs, în momentul de faţă nu contează. La privat nu încap toţi, aşa că tinerii medici au început prin a vorbi la Ministerul Sănătăţii. Soluţia…

Nicoleta Huruială, medic rezident: „Ni s-a spus că nu se poate şi ni s-a spus că să plecăm în străinătate, lucru pe care noi nu-l acceptăm. ”

Pentru că nu au obţinut practic niciun rezultat, în seara aceasta au fost la Cotroceni.

Alexandru-Nestor Pâslaru, medic rezident: „Am familie aici, am prieteni. Viaţa mea este în România şi vreau să ajut ţara aceasta să crească cumva.”

Nicoleta Huruială, medic rezident: „Cerem un dialog domnului preşedinte, să ne susţină aşa cum l-am susţinut şi noi pe dumnealui atunci când a fost nevoie. Dacă Ministerul Sănătăţii nu este de acord să suplimenteze în Bucureşti, măcar să ne dea locurile din ţară, care sunt deja libere.”

Nu este prima dată când Concursul de Rezidenţiat naşte controverse. În alţi ani s-a putut rezolva. În 2009 Ministerul Sănătăţii a cerut Guvernului suplimentarea de 1500 de locuri şi posturi.

Asta se încearcă şi acum. Deocamdată, Ministerul Sănătăţii nu a dat un răspuns cert. În cazul în care nu reușesc să convingă autoritățile, tinerii medici vor să ajungă inclusiv la Bruxelles. Nu ca să lucreze acolo ci să se plângă de ciudata legislație românească. Anul acesta au fost disponibile la nivel naţional 4000 de posturi de medici.