Sari la conținut

Boala care poate afecta toate organele

Când spun tuberculoză, cei mai mulţi se gândesc la o infecţie la plămâni. Puţini ştiu că această boală poate afecta orice organ din corp. De la meninge, la inimă, oase, ficat sau articulaţii. Bacteria care provoacă tuberculoza ajunge prima dată în plămâni, dar se poate răspândi oriunde. Vestea bună este că o dată descoperită este printre cele mai tratabile boli, explică dr. Gilda Popescu, expert al programului național de control al tuberculozei, profesor asociat, managerul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

Deși este cunoscută drept tuberculoza plămânului, din păcate, ea poate fi localizată oriunde. Printre simptome se numără transpirațiile abundente, oboseala, scăderea în greutate. Când este localizată pulmonar sau pe căile respiratorii, apare tusea, iar când se localizează la alte organe, apare de obicei durere, se modifică aspectul urinei,” explică dr. Gilda Popescu.

Cel mai adesea afectează plămânii, însă se poate instala în orice parte a organismului, precum pleura, ganglionii, oasele, meningele sau aparatul uro-genital.

Tuberculoza se poate răspândi de la cap până la picioare. Vorbim de meningită TB, tuberculom la nivel cerebral, tuberculoza ganglionilor, tuberculoză în pericard, tuberculoză la ficat, tuberculoză la rinichi, tuberculoză genitală, tuberculoză osoasă, tuberculoză articulară. Tuberculoza se poate localiza oriunde,” spune expertul.

Formele chimio-sensibile se vindecă într-o proporție de 85%. Și formele chimio-rezistente, cu medicație adecvată, se pot vindeca în proporție de 75%,” precizează medicul.

Dacă tușești trei săptămâni, transpiri abundent și scazi în greutate, trebuie să te prezinți la medic, recomandă specialistul.

Persoanele mai predispuse la tuberculoză sunt:

-Cele fără adăpost

-Infectații cu HIV

-Utilizatorii de droguri și alcool în exces

-Cei cu o imunitate scăzută: transplant de organe, boli autoimune, tratament imunosupresor

-Pacienții cu afecțiuni cronice: diabet zaharat necontrolat, ciroză, rezecții gastrice, hemodializa

-Cele din colectivități precum instituții corecționale, penitenciare, cămine, spitale, azile

-Muncitorii expuși la noxe profesionale cu pulberi silicogene care dezvoltă pneumoconioze

-Cele expuse la factori de mediu: cataclisme, războaie, migrații

-Cele cu vârste extreme: copii mici (<5 ani) și vârstnicii

-Cele cu boli maligne: cancere, limfoame, leucemii

-Cele care intră în contact cu pacienții cu tuberculoză: familia, prietenii.

Pe aceeași temă