Sari la conținut
News Alert

Boli grave, tratate cu amânări. Evaluarea noilor tratamente ar putea fi gata abia în noiembrie

Nu ştiu dacă pentru noi pacienţii este timp. Înotdeauna tratamentul este foarte important să se dea la timp, boala evoluează şi şansele sunt tot mai mici”, spune Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Ministerul Sănătăţii promitea că suferinzii de cancer, hepatită sau boli de inimă vor avea toamna aceasta la dispoziţie 160 de tratamente noi şi eficiente.

„Dorinţa noastră este ca în cursul toamnei lucrurile să fie finalizate”, afirmă Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Oficialii revin acum cu precizări. Abia peste o lună lista de compensate ar putea fi gata. Şi nu toţi bolnavii vor primi tratamente noi, din cauza costurilor mari, care ajung şi la zeci de mii de euro pe an pentru un pacient.

„Probabil că dacă toate lucurile merg ca la carte undeva în cursul lunii noiembrie primele acorduri cost volum vor putea fi încheiate”, afirmă Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Producătorii de medicamente simt nuanţa şi fac alte calcule. 2015 ar fi un termen rezonabil.

După o primă etapă de evaluare a dosarelor care au fost depuse, doar 10 să fie autorizate favorabil din 160... credem că este prea puţin”, spune Dan Zaharescu, directorul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente.

Schimbări ar putea apărea şi la nivelul de compensare. Tratamentele care nu mai sunt foarte eficiente, pentru că au fost descoperite alte variante mai bune, ar putea fi subvenţionate cu 20 la sută.

Medicii le prescriu în continuare bolnavilor, tocmai pentru că statul se chinuie de mai mult de un să aprobe o listă nouă de medicamente.