Bolile provocate de poluarea din marile orașe

Data actualizării: Data publicării:
alexandra masini

Românii înmatriculează tot mai multe mașini, dar trei sferturi dintre acestea sunt second-hand. Pe lângă traficul aglomerat din marile orașe, numărul mare de mașini este echivalent cu degradarea accentuată a calității aerului. Iar acest lucru se răsfrânge asupra oamenilor prin boli pulmonare si cardiovasculare.

Numărul înmatriculărilor de autoturisme a depășit 352.000 de unități în primele șapte luni ale anului, adică cu aproape 1% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Însă trei sferturi dintre acestea sunt mașini second-hand, iar mai multe mașini second-hand înseamnă mai multă poluare.

„Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății peste 7 milioane de oameni mor în fiecare an în lume din cauza poluării aerului. Și atunci situația este cu atât mai gravă cu cât numărul mașinilor poluante crește”, spune Radu Țincu, medic primar ATI - Toxicologie.

În România vorbim de 23.000 de persoane.

Persoanele din zonele urbane sunt deosebit de expuse la acest risc.

Particulele în suspensie, dioxidul de azot și ozonul de la nivelul solului constituie poluanții atmosferici considerați răspunzători pentru cea mai mare parte dintre aceste decese premature. Nu mai punem la socoteala și miile de persoane care se îmbolnăvesc anual din cauza aerului nociv.

„Poluarea aerului este asociată în primul rând cu bolile pulmonare. Discutăm de patologii pulmonare cronice, bronșite cronice, accentuări ale episoadelor de astm. Se merge până la cancerul pulmonar, care e în expansiune. Bolile cardiovasculare sunt a doua mare categorie de boli pe care poluarea aerului le determină. Sângele care preia aceste substanțe toxice va fi preluat de către inimă și inima va avea un deficit de oxigen și apar infarctele miocardice, accidentele coronariene”, explică medicul Radu Țincu.

Ce spun oamenii din București, de pildă?

„Toți își iau mașini cu multă putere și consumă. Nu prea le avem cu ecologia. Eu nu sunt de aici, sunt din Franța, dar văd diferența”, spune un tânăr.

„E greu cu poluarea, așa că trebuie să mergem cu copiii în parc. E foarte important și ce mâncăm, și ce respirăm, și cum ne mișcăm”, arată o doamnă.

„Orașul este poluat, aici e aerul puțin mai respirabil, nu e chiar... Primăria Capitalei, conducerea, Parlamentul, trebuie să ia o măsură, ceva”, este de părere un bărbat întâlnit în parc.

„În primul rând măsuri pentru transportul public, după care și pentru piste de biciclete, dar în primul rând transportul public”, opinează un biciclist.

Comisia Europeană a declanșat și o procedură de infringement împotriva României privind calitatea aerului și a atras atenția că dacă autoritățile nu iau măsuri se va trece la etapele superioare, inclusiv la eventuale procese la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri