Bolile reumatice, tot mai frecvente. De cele mai multe ori, pacienții ignoră simptomele

Data publicării:
reumatism

Durere, rigiditate musculară, inflamaţii: sunt simptome neplăcute, dar pe care le trecem uşor cu vederea pentru că le punem pe seama stresului de zi cu zi. Însă, uneori, sunt departe de a fi nişte neplăceri cotidiene. În spatele lor se pot ascunde boli serioase, reumatice, care ne pot crea neplăceri dacă nu sunt diagnosticate şi tratate la timp.

„În Europa, după accidentele rutiere, artita reumatoidă este boala care produce cel mai mare grad de handicap locomotor, adică are şansa cea mai mare, comparativ cu toate celelalte boli, să distrugă articulaţiile şi să producă deformări care sunt definitive”, spune medicul reumatolog Cătălin Codreanu.

Bolile reumatice înseamnă peste 200 de afecţiuni care implică oasele, articulaţiile, muşchii, tendoanele şi ligamentele.

Poliatrita reumatiodă este cea mai frecventă afecţiune a articulaţiilor şi de ea suferă cel puţin 200.000 de români şi apare în special la tineri, între 25 şi 40 de ani.

Cu o incidenţă de două, trei ori mai mare la bărbaţi, spondilita anchilozantă este o altă boală care apare mai des la tineri, care se află în cea mai productivă perioadă a vieţii, şi poate duce la invaliditate.

Artroza este de departe cea mai frecventă suferinţă articulară, iar incidenta ei creşte cu vârsta, fiind maximă între 55 şi 75 de ani.

Osteoporoza, boala care se instalează silenţios, afectează în România una din trei femei, după vârsta de 55 ani. Când au dureri articulare, cei mai mulţi pacienţi sunt îndrumaţi greşit, către medicul ortoped.

„Din păcate, dacă pacientul nu ajunge în acest moment al afecţiunii, există riscul ca acest moment optim, cel mai propice, să fie ratat şi din această cauză încă vedem în spitale o multitudine de cauze severe cu deformări articulare definitive”, spune Cătălin Codreanu.

Studiile au arătat că pentru poliartrită, de exemplu, pierderea medie pentru incapacitate de muncă este de 30.000 de euro pe an.

Cele mai frecvente boli reumatismale

Poliatrita reumatoidă:

- afectează 200.000 de români

- apare la tinerii între 25 şi 40 de ani

Spondilita anchilozantă:

- este mai frecventă la bărbaţi

- este invalidantă

Artoza:

- este a doua cauză de invaliditate la persoanele de peste 50 de ani, după bolile de inimă

- incidenta ei creşte cu vârsta

- apare mai frecvent la persoanele între 55-75 de ani.

Osteoporoza:

- este o boală care se instalează încet

- afectează în special femeile, după menopauză

- una din trei femei peste 55 de ani suferă de această boală

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri