Bolile sistemului medical: Zeci de spitale româneşti se zbat între degradare şi intrarea în incapacitate de plată

Data publicării:
spitale-3

Zeci de unităţi sanitare din România arată ca după bombardament, iar de bani pentru renovări nici nu poate fi vorba. Majoritatea sunt la un pas de a intra în incapacitate de plată, iar bugetul pe anul trecut nu a fost suficient nici pentru salariile angajaţilor.


La Spitalul din Corabia, de peste un deceniu nu a mai fost investit nici un leu în modernizarea clădirii. Tencuiala cade bucată cu bucată, iar prin geamurile sparte bate vântul. În plus, managerul Silviu Muşat anunţă că una dintre măsurile de reducere a cheltuielor este ajustarea programului de lucru pentru medicii din spital de la şapte ore pe zi la şase ore pe zi. Asta înseamnă un minus de 70-100 de lei la salariile şi aşa mici ale cadrelor medicale.

Şi Spitalul din Brezoi, care deserveşte peste 40.000 de oameni, este aproape în moarte clinică. Bugetul lunar nu asigură nici măcar jumătate din salariile angajaţilor, iar medicii internează doar cazurile grave. Ceilalţi pacienţi sunt trimişi la Spitalul din Râmnicu Vâlcea, la 40 de kilometri distanţă. În trimestrul IV, practic, unitatea nu a avut buget, atrage atenţia directorul Vasile Cerbu.

Şi managerii Spitalului din Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, au ajuns la fundul sacului. Salariile nu pot fi plătite, medicamentele nu pot fi cumpărate, motiv pentru care spitalul poate fi acţionat în judecată de pacienţi, arată Canea-Kocsis Andras, directorul financiar contabil. În farmacia spitalului, rafturile sunt aproape goale, spune şi farmacista spitalului, Eva Jakab: „În momentul de faţă am medicamente pentru maximum o săptămână, dar asta nu înseamnă că am toate medicamentele care sunt absolut necesare pentru funcţionarea spitalului.

Managerii acestor unităţi susţin că, fără investiţii serioase, vor fi nevoiţi să pună lacătul pe uşa spitalelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri