BUGETUL SĂNĂTĂȚII. Un român are alocați 65 de bani pe an pentru probleme stomatologice

Data publicării:
22012013 20m 20buget 20sanatate-45150

Medicina dentară a avut, anul trecut, cel mai mic buget din ultimii ani. Doar 58 de milioane de lei pentru plombe, extracţii sau proteze. Un calcul arată că din fondul de asigurări au fost alocați fiecărui român doar 2,9 lei pentru a-şi rezolva problemele dentare. Dar, anul acesta aduce o veste şi mai proastă.

Bugetul scade cu mai bine de două treimi, la doar 13 milioane de lei. Cu alte cuvinte, suma alocată pentru fiecare dintre cetățenii României este de 65 de bani.

S-au găsit bani de broșuri

„Dacă vine un copil care, prin lege, are tratamentul gratuit, medicul și-a terminat plafonul, cum tratează acel copil? Pe banii cui? Și părinții spun, pe bună dreptate: legea spune că copilul meu poate fi tratat gratuit conform asigurărilor de sănătate”, explică dr. Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Dentiştilor.

În schimb, Casa de Asigurări de Sănătate a găsit bani pentru pregătirea profesională a angajaţilor sau tipărirea de cărţi şi broşuri.

Bugetul CNAS prevede o creştere de doar 20% pentru medicii din policlinici şi nu de 50%, aşa cum le promitea ministrul Sănătății. Însă, la alte capitole sunt surprize. Spre exemplu, pentru consultanță și expertiză, bugetul e mai mare cu 500%, iar pentru pregatire profesională se alocă de 20.000 de ori mai mult decât anul trecut.

Ministerul scade investițiile

Nici Ministerul Sănătăţii nu stă mai bine. În proiectul detaliat de buget, apar chetuieli care cu greu pot fi justificate.

Cu cât dezinfectant vrea să cumpere MS, ar putea fi curăţată România de la un capăt la altul. Iar la capitolul „alte chetuilei cu bunuri și servicii”, MS a alocat de 4.000 de ori mai mult.

În schimb, au scăzut investițiile făcute pentru renovarea și achizitionarea de aparatură medicală.

În total, bugetul Sănătăţii a primit în 2013 cu un miliard de euro mai mult. Numai că fondurile suplimentare alocate vor fi folosite pentru plata datoriilor din sistem.

Bugetul CNAS

Ambulatoriu +20%

Conultanţă şi expertiză +500%

Pregătire profesională +19.880%

Bugetul Ministerului Sănătăţii

Dezinfectanţi +2.354%

Alte cheltuieli cu bunuri şi servicii +3.716%

Reparaţii şi aparatură medicală - 50%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri