Sari la conținut

BUSINESS CLUB. Medicamente noi, dar mai scumpe

Chiar dacă se găsesc fonduri pentru introducerea de noi medicamente compensate - ar fi nevoie de peste un miliard de lei - unele pastile nici nu vor ajunge în farmacii, ci vor lua calea exportului.

Medicamentele noi sunt mai scumpe decât cele din generaţiile mai vechi. Reactualizarea listei de medicamente compensate ar însemna ca statul să cheltuie în plus, într-un singur an, aproape 50 de milioane de euro. Apoi, pe măsură ce noile medicamente sunt prescrise din ce în ce mai des, cheltuielile depăşesc 110 milioane de euro, arată un studiu al Academiei Române elaborat împreună cu un grup de producători farmaceutici. Casa Naţională de Sănătate propune ca pastilele ieftine să nu mai fie subvenţionate de stat.

Încă nu este clar ce înseamnă medicament ieftin, dar în propunerile anterioare se vorbea de un prag de 10 lei. Potrivit unor estimări de anul trecut, impactul bugetar al eliminării acestora ar fi redus. Ele reprezintă cam 10 % ca valoare din sumele plătite de stat pentru medicamente. Peste jumătate dintre medicamentele cu rețetă au prețuri mai mici de 10 lei.

Cheltuielile suplimentare cu medicamente inovatoare sunt mai mici decât beneficiile pe care le-ar aduce acestea, susțin producătorii. Noile terapii vor ameliora starea de sănătate a pacienților, deci vor fi reduse costurile cu asistența medicală. Problema este că, în lipsă de bani, actualizarea listei de compensate a mers din amânare în amânare. Noua listă este încă în lucru. Între 2006 și 2012, cheltuielile statului cu medicamentele au crescut cu 150 %, pâna la 1,5 miliarde de euro. O parte din creștere a venit și pe fondul eliminării plafoanelor din farmacii. Consumul a explodat, iar autoritățile au impus în 2009 o nouă taxă companiilor farmaceutice, ca să mai acopere din deficit.

Producătorii de medicamente au făcut presiuni la minister pentru ca lista de compensate să fie reînnoită. Pastilele care ar urma să fie introduse sunt mai scumpe, așa că nu mulți sunt cei care își vor permite să le plătească din propriul buzunar. Cele mai mari cheltuieli suplimentare ar fi generate de pastile care tratează boli grave. Există însă riscul ca o parte din medicamentele nou introduse să nu ajungă la pacienții români, ci în străinătate. Exporturile paralele cu medicamente au luat avânt în ultimii ani pentru că prețurile de la noi sunt cele mai mici din Europa. Distribuitorii și chiar unele farmacii preferă să facă export paralel, pentru că prețurile interne la medicamente sunt cele mai mici din Europa. Anul trecut, exporturile paralele de medicamente au ajuns la o valoare de 1,5 miliarde de euro, aproape cât se consuma în țară.

Pe aceeași temă