CAMERA ASCUNSĂ. Tutunul de contrabandă, mai periculos pentru sănătate decât cel timbrat

Data publicării:
02042013 tutun contrabanda

Scumpirea ţigărilor, raiul contrabandiştilor. "Vând tutun 100% natural, firicel, fara adaos de chimicale şi arome". Aşa sună anunţurile de la mica publicitate sau de pe internet, de unde orice fumător poate să cumpere tutun la preturi mai mici decât în marile magazine.

Reporterii Digi24 au realizat un material cu camera ascunsă, după ce stabiliseră, în prealabil, o întâlnire cu un furnizor. Acesta le-a adus două pungi pline cu tutun. Preţul: 70 de lei o jumătate de kilogram de tutun la pungă, adică echivalentul a 20 de pachete de ţigări obişnuite.

Cumpărătorul economiseşte cam 100 de euro, dar comite o ilegalitate şi este părtaş la evaziune. Tutunul nu este timbrat, nu are ambalaj special, şi nici factură, cum cere legea. În plus, se expune şi pericolelor.

Probleme la Sibiu

În ultimii doi ani, la Sibiu, cel puţin 100 de tineri au ajuns la spital după ce au fumat tutun cumpărat la negru, spun medicii. Printre ei şi un tânăr de 25 de ani, care după ce a folosit un an produsele cumpărate de pe internet, a ajuns la spital în stare gravă, cu o boală urâtă la plămâni.

,,Nu recomand la nimeni să cumpere din surse neautorizate. Am cumpărat de pe internet. Nu ştiu ce marfă aveau, de unde o aveau şi m-am simţit foarte, foarte rău", spune acesta.

,,Cel mai mare risc este acela de a-şi face rău sanătăţii” afirmă dr. Simona Berariu, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu. Ea mai spune că tutunul de contrabandă poate conține tot felul de produse care pot da reactii mai mult decat periculoase pentru organism.

Astfel de tranzacţii ilegale îi pot trimite până la 7 ani după gratii pe comercianţi pentru evaziune fiscală. Potrivit statisticilor, aproape jumătate dintre fumătorii români ard un pachet de ţigări pe zi. În consedinţă, 31% dintre ei suferă de cancer pulmonar, spun medicii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri