Camerele de gardă, sufocate iar de pacienţi. Doar 30% dintre bolnavi au probleme grave

Data publicării:
urgente

După evenimentul de vineri noaptea, bucureştenii au avut grijă să ceară ajutor marilor spitale doar dacă aveau o problemă gravă. La Spitalul Universitar, de exemplu, adresabilitatea a fost cu peste 40% mai mică.

„S-a constatat o diminuare a numărului de prezentări, respectiv au venit cazurile care chiar necesitau consultaţie şi o intervenţie de urgenţă”, a spus Silvia Nica, şeful UPU de la Spitalul Universitar.

Schimbarea de atitudine nu a durat decât trei zile. Camerele de gardă sunt sufocate iar de bolnavi.

„Spitalul de Urgenţă Floreasca se bucură de o notorietate deosebită, iar adresabilitatea este pe măsură. Urgenţele normale îşi urmează traiectoria lor firească”, a spus Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Doar 30% dintre cei care vin la Urgenţă însă, au un motiv întemeiat.

„Categoric la Unitatea de Primiri Urgenţe se prezintă foarte mulţi pacienţi care nu necesită un consult atunci, ci pot la fel de bine să se ducă în reţeaua de medicină primară sau la policlinicile de sector”, a mai spus şefa UPU de la Spitalul Universitar.

Oamenii preferă să evite medicul de familie. Fie din lipsă de încredere, fie pentru că s-au obişnuit că la Urgenţe au parte rapid de toate investigaţiile necesare.

O radiografie, să vedem ce spune. Și să vedem ce avem, dacă ne doare... N-am fost (le medicul de familie, n.r.), am zis să vin la Urgenţă, dacă mă duceam, mă trimitea tot aici”, a spus un bărbat.

Mi-e rău, efectiv mi-e rău. Am fost şi la medicul de familie şi mi-a zis că sunt nişte reacţii normale. (Aștept de, n.r.) Două ore. Zice că nu prea sunt prioritar”, a spus un alt bărbat din sala de așteptare.

400 de pacienţi vin zilnic la principalele spitale de urgenţă din Bucureşti. Doar un sfert dintre aceştia au însă nevoie într-adevăr de îngrijire medicală imediată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri