Sari la conținut
News Alert

Cancerul pulmonar, depistat în stadii incipiente printr-o simplă analiză de sânge - cercetare

Studiul realizat de cercetătorii francezi a fost publicat în revista ştiinţifică americană Plos One.

Graţie acestui studiu, va fi posibil, peste câţiva ani, ca medicii să depisteze de o manieră precoce orice cancer pulmonar, cu ajutorul unei simple analize de sânge, iar acest fapt va putea fi realizat cu câteva luni sau chiar cu câţiva ani înainte ca tumorile să devină vizibile şi să poată fi detectate prin intermediul tehnicilor clasice - radiografii şi tomografii.

„Am ales pentru acest studiu un grup de 168 de persoane, din oraşele Nisa şi Nancy, diagnosticaţi cu o bronhopatie cronică obstructivă. Pentru cinci dintre ei, adică 3%, testul sangvin a evidenţiat prezenţa unor celule tumorale circulante (CTC) care joacă rolul de santinelă, a unui sistem de alertă. În lunile care au urmat, un nodul tumoral a apărut într-adevăr la acei cinci pacienţi, confirmând astfel în procent de 100% sensibilitatea testului. Cu toţii au putut să fie operaţi într-un stadiu precoce şi sunt astăzi consideraţi vindecaţi”, a declarat Paul Hofman de la Spitalul Universitar din Nisa.

Depistarea în stadii precoce a cancerului pulmonar, unul dintre cele mai grave dintre toate tipurile de cancer - rata de supravieţuire în primii cinci ani după diagnosticare este sub 15% - este crucială pentru că, în majoritatea cazurilor, atunci când medicii descoperă o tumoare pe radiografii, tratamentul necesar este foarte dificil de suportat, iar şansele de vindecare sunt minime.