Sari la conținut

Când începem să mergem la psiholog?

Din 2014 până în 2015 numărul total al celor care au probleme de sănătate mintală a crescut cu aproape trei mii. Asta înseamnă că zilnic, în România au fost diagnosticate și luate în evidențe câte opt persoane cu astfel de probleme. Problema este că, în realitate, numărul este mult mai mare.

Toţi avem nevoie de psiholog la un moment dat în viaţa noastră. Mintea care a creat problema, probabil că nu va reuşi să o şi rezolve”, spune Arina Dogaru, psiholog şi psihoterapeut.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă din moment ce tulburările psihice sunt o importantă sursă de dizabilităţi. Unul din trei oameni va avea, la un moment dat pe parcursul vieţii, o tulburare psihică.

Arina Dogaru, explică: „Noi trăim într-o societate în care suntem suprastimulaţi, suntem bombardaţi de toate lucrurile pe care le avem de făcut. Dăm foarte mult la locul de muncă, dăm foarte mult familiilor, trebuie să fim utili, trebuie să fim funcţionali, şi dăm din ce avem, de cele mai multe ori,asta face să pierdem contactul cu noi înşine”.

Paradoxal, în vremurile în care există din ce în ce mai multe posibilități de comunicare, oamenii sunt tot mai singuri şi mai depresivi. Unul din cinci copii suferă de o problemă emoţională, de dezvoltare sau comportamentală, iar unul din opt are o tulburare mintală diagnosticată clinic. În toată lumea sunt peste 350 de milioane de persoane care suferă de depresie. Cauzele sunt multiple - începând de la bani, catastrofe, până la conflicte.

„Este util să mergem să vorbim cu cineva, care poate să pună lumină pe anumite aspecte din noi, lumină şi locuri în care noi putem descoperi alte resurse, astfel încât să ne confruntăm mai bine cu noile situaţii din viaţa noastră. Poţi să fii într-un context de viaţă, să dai doi paşi în spate şi să te gândeşti... ok, cum sunt eu acum, când mă confrunt cu asta. Şi să reacţionezi altfel”, mai spune Arina Dogaru.

Schimbarea nu se va produce de azi pe mâine. Psihologul nu e medic şi nici psihiatru sau magician, psihologul este o persoana specializata în a te consilia. Este nevoie de cel puţin şase-opt şedinţe de consiliere sau psihoterapie pentru rezolvarea unei probleme.

„Nu trebuie să fii nebun ca să apelezi la psiholog. Din contră, este pentru propria dezvoltare personală a fiecăruia. La psihiatru ajung oamenii care au nevoie de medicaţie”, precizează Veronica Jardan, preşedinta Asociaţiei Psihologilor Atestaţi din România.

Este adevărat, ca să mergi la psiholog, ai nevoie şi de bani. În România sunt peste şase mii de cabinete de psihologie şi 16 mii de psihologi atestaţi de Colegiul Psihologilor. O şedinţă costă între 50 şi 150 lei.

În România, 48 la sută din populaţia cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 de ani are o problemă de sănătate mintală, arată studiul „Mental Health in the EU”.

În acelaţi timp, există 29 centre de sănătate mintală care lucrează doar cu copii.

Pe aceeași temă