Când trebuie operată hernia de disc. Metode noi de tratament

Data publicării:
1402hernie-49433

Atunci când simțiți că piciorul sau mâna nu vă mai ascultă și nu execută mișcările pe care le doriți, medicii vă vor recomanda o intervenție chirurgicală.

„Nu orice criză de spate trebuie să fie urmată de intervenție chirurgicală. Ca să își dea seama dacă trebuie sau nu intervenție chirurgicală, pacientul trebuie să aibă deficit neurologic, să nu poată să mai miște piciorul, să scape, să nu-l controleze. Nu durerea e cea care pune indicația de operație, ci deficitul neurologic”, spune Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională.

Durerea este prima fază a herniei de disc. Puțini știu însă că medicina modernă o poate trata printr-o intervenție ce seamănă mai mult cu o injecție.

„Cu un dispozitiv care seamănă cu un ac traversam prin piele, mușchi, până în disc și extragem o parte din substanța gelatinoasă ce umple discul. Atunci, el își reduce volumul. Dacă vreți, e ca un cauciuc de mașină ce are un defect și atunci îl dezumflăm, dar nu total, doar parțial, astfel încât să se reducă și gâlma respectivă să nu explodeze”, explică medicul Rareș Nechifor.

Dacă însă peretele discului s-a rupt, este nevoie de o intervenție chirurgicală mai complexă, realizată cu ajutorul unui microscop. Pe lângă intervenția cu microscop, o altă tehnica prin care se tratează hernia de disc este cea endoscopică.

Problema herniilor de disc poate fi rezolvată cu ajutorul unui dispozitiv performant, numit cage, care înlocuiește vechile operații. Există însă un grad de recidivă de doi-trei la sută. De multe ori, din cauza faptului că pacienții nu fac mișcare după intervenție și continuă să ridice greutăți.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri