Când trebuie să apeleze bolnavul de osteoporoză la medicul ortoped în cazul unei căzături?

Data publicării:
1501 20osteo-43850

Dr. Gabriel Tătuţă, medic specialist în recuperare medicală, arată că în cazul unei persoane care suferă de osteoporoză, riscul de fractură este mult mai mare. Pot exista chiar fracturi care să nu dea dureri foarte mari. „De obicei, fractura de şold e o fractură gravă pentru o osteoporotică”, spune medicul.

Ce trebuie să ştim:

- Durerea este direct proporţională cu gradul de afectare, dar după 24-48 de ore. În ziua respectivă poate să fie o leziune foarte gravă, să nu fie dureri foarte mari şi atunci să se agraveze şi mai mult leziunile existente.

- Depinde şi de gradul de suportabilitate al pacientei, cât de bine suportă durerea. Poate să suporte foarte bine şi să fie de fapt o problemă semnificativă.

- Nu e însă un standard. Poate să fie o durere mică, poate să fie impotenţă funcţională, adică să nu poată merge, să nu pună piciorul în pământ bine, şi atunci e un semn care trebuie să trimită pacientul la spital, la ortopedie.

- Se pot întâmpla complicaţii - complicaţiile unei fracturi. Se pot produce tromboflebite sau alte complicaţii locale care pot genera la rândul lor şi complicaţii generale chiar foarte grave.

- În rândul persoanelor de sex feminin, după o anumită vârstă şi după instalarea menopauzei, este mai frecventă osteoporoza. Atunci, fragilitatea osului este mult mai mare; chiar şi de la o căzătură de la propria înălţime fragilitatea este mult mai mare. De asemenea, musculatura nu mai e la fel de dezvoltată, elasticitatea nu mai e la fel, articulaţiile şi viteza de reacţie nu mai e aceeaşi, coordonarea la fel. De obicei, fracturile sunt mult mai frecvente la căzăturile pe gheaţă la persoanele în vârstă.

- În rândul persoanelor în vârstă, în special în rândul celor cu osteoporoză, căluşarea are loc mult mai greu, vindecarea este în termen mult mai mare din cauza faptului că arhitectura osului este modificată, densitatea mineral-osoasă este mult mai mică şi metabolismul osului este încetinit faţă de metabolismul osos al unei persoane tinere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri