Sari la conținut

Cardul de sănătate a făcut economii la buget

Doi din trei bolnavi care ajung la medicul de familie, în spital sau în farmacii folosesc cardul de sănătate. În luna mai, prima în care utilizarea acestui document a devenit obligatorie, doctorii au făcut cu 20% mai puţine cereri de decontare a serviciilor medicale. Iar Casa Naţională de Asigurări a plătit doar pentru 11 din cele 12 milioane de solicitări, după ce a verificat datele din sistemul informatic. A rezultat o economie importantă.

Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS: Suma exactă este de 91 de milioane de lei. Aceşti bani vor rămâne în Sănătate, fie vom acorda alte servicii, fie vom face o evaluare a serviciilor.

În timp ce autorităţile cred că această economie este o probă a fraudei de până acum, estimată la 200 de milioane de lei lunar, medicii susţin că în luna mai au lucrat ineficient şi pe bani puţini.

Iulian Uţă, medic de familie: În momentul în care programul a căzut nu am putut face nicio consultație în contract cu casa de asigurări. Am făcut consultații la liber. Pacienții s-au adunat la ușă, își vor drepturile, lucru pe care nu am putut să-l facem luna trecută pentru că nu a mers sistemul.

Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS: Nu este un sistem perfect, este perfectibil, de la zi la zi merge ceva mai bine, sunt şi zile în care merge ceva mai greu.

Iulian Uţă, medic de familie: Suma decontată de casă a scăzut cu aproximativ cu 10%.

„E mai multă bătaie de cap, am impresia, cu cardurile astea. Și pe la farmacie și pe aici, era mai bine înainte, așa prea ne încurcă”, spune o pacientă.

De la 1 august, niciun bolnav nu va mai fi consultat şi nu va mai primi reţetă în lipsa nejustificată a cardului de sănătate. În prezent, mai sunt 350.000 de carduri de distribuit.

Pe aceeași temă