Sari la conținut

Cardul de sănătate, blocat în sistem

Nu, nu pot. Dimpotrivă, s-ar spune, imprimarea unor informaţii pe aceste carduri va costă, de exemplu dacă vreţi că pe card să apară grupa sanguină. Trebuie să vă plătiţi această analiză. Marea problemă o reprezintă însă lipsa tehnicii care permite folosirea acestor carduri deocamdată ele au doar rol decorativ.

Un calculator conectat la internet, programul informatic al Casei de Asigurări şi un cititor de carduri. De toate acestea are nevoie un medic pentru a activa cardul de asigurat. Odată pus în cititor, softul cere PIN-ul cardului şi, de îndată, pe ecran apar informaţiile despre pacient. Totul nu durează mai mult de 30 de secunde. Aşa se face activarea cardului de sănătate. Numai că aceasta este doar o demonstraţie. În realitate, românii care au primit cardul îl ţin în portofel din cauza că medicii nu şi-au luat cititoarele de card.

Nici noi nu ştim până la ora aceasta ce anume va presupune inscripţionarea, distribuirea şi gestionarea cardurilor”, a spus medicul Viorica Naumov.

Cardul ar trebui să conţină şi câteva date medicale. Numai că incripționarea acestora nu se va face gratuit. Casă de Asigurări nu decontează analizele pentru aflarea gupei de sânge şi a RH-ului, care costă în jur de 50 de lei, iar pentru declararea statutului de donator este nevoie de o un act notarial, care şi el costă la fel de mult. De aceea, autorităţile spun că introducerea datelor pe cip este opţională. Nu la fel va fi achiziţionarea cititoarelor pentru carduri.

Va fi emis un ordin de preşedinte casei naţionale de sănătate care va explica obligativitatea validării serviciilor medicale cu ajutorul cardului şi acest lucru înseamnă achiziţionarea de cititoare de către furnizorii de servicii medicale”, a spus Mihaela Tănase, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În lipsa unei campanii de informare despre card, pacienţii care ajung acum în cabinetul medicului de familie nu ştiu la ce foloseşte documentul pe care l-au primit prin poştă.

Am avut pacient care a venit cu cardul şi a spus doamna doctor am înţeles că dacă voi veni mai rar la dumneavoastră banii pe care îi dau la asigurări vor fi pe card şi îi voi putea scoate de pe card”, a spus Valeria Herdea, medic de familie.

Pe card nu sunt însă bani, ci doar informaţii despre statutul de asigurat. Până acum peste 5,5 milioane de acte au ajuns la români, iar alte 4,5 milioane sunt la Poştă Română. După ce toate vor ajunge în posesia asiguraţilor, utilizarea lor va fi obligatorie de fiecare dată când mergem la medic.