Cardurile de sănătate, aşteptate de şase ani. Abia în 2015 acestea ar putea ajunge la asiguraţi

Data publicării:
card-de-sanatate

Ideea cardului de sănătate a apărut încă din anul 2006. Şi de atunci au început amânările. În 2010, guvernul Boc a alocat aproximativ 17 milioane de euro pentru ca Imprimeria Naţională să cumpere plasticul şi cipurile necesare fabricării cardurilor. 

Soluţia informatică a mai costat statul român alte peste 20 de milioane de euro. Când proiectul a fost anunţat, se spunea că fiecare asigurat va trebui să plătească doi euro pentru a primi cardul. Până la urmă, anul trecut s-a decis ca aceşti bani să fie suportaţi tot de la bugetul de stat.

În teorie, procesul de emitere al unui astfel de document este foarte simplu. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are obligaţia de a elibera cardul electronic. Ministerul Sănătăţii este însă instituţia care plăteşte Imprimeriei Naţionale banii pentru producerea cardurilor goale, cu cip încorporat.

Apoi, cardul ajunge la Direcţia Paşapoarte a Ministerului de Interne, care le imprimă cu numele asiguraţilor. Abia la finalul acestui proces, cardul ar trebui să ajungă la pacient, prin intermediul medicului de familie. La cabinet vor fi introduse datele medicale ale asiguratului. Apoi, pacientul va trebui să prezinte cardul oriunde solicită servicii medicale - la farmacie, la medicul de familie sau la spital.

Imprimeria Naţională poate produce un milion de carduri pe lună

Până acum, acest circuit a rămas doar pe hârtie. Numai câteva sute de carduri s-au dat la Arad în cadrul unui proiect pilot, dar procesul de emitere a fost sistat ulterior. Reprezentanţii Imprimeriei spun că ar trebui să primească bazele de date până la sfârşitul acestei luni, iar apoi ar putea produce un milion de carduri pe lună.

Toate cele 20 de milioane de carduri ar putea fi astfel emise până la sfârşitul lui 2014. Ceea ce înseamnă că abia în 2015 vor primi card toţi asiguraţii. Cu acest card, sistemul sanitar va fi mai greu de fraudat, au spus de-a lungul timpului oficialii din Sănătate.

Internările fictive sau eliberarea de reţete pentru persoane care nu sunt adevăraţii beneficiari ai medicamentelor nu ar mai fi posibile. Medicii de familie au spus însă în repetate rânduri că vor refuza să dea ei cardurile asiguraţilor pentru că nu ar mai avea timp şi de consultaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri