Care sunt bolile cu transmitere sexuală care pot afecta copilul în timpul sarcinii

Data publicării:
bts

Orice boală cu transmitere sexuală poate avea efecte asupra sarcinii. Una din cele mai frecvente este sifilisul.

„În ultima vreme, numărul copiilor născuți prematur din mame cu infecții genitale este mult mai mare”, avertizează Ana Culcer, medic primar pediatru.

„Sifilisul este în creștere în România, iar pe lângă infecția la mamă, poate determina la nou-născut cazuri de moarte a fătului în uter, poate da sifilis congenital”, spune și Radu Horhoianu, medic specialist obstetrică ginecologie.

Daca mama își face investigațiile necesare, sifilisul poate fi tratat încă din timpul sarcinii cu antibiotice. Chlamydia este însă cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală. Aceasta boală este cu atât mai periculoasă, cu cât nu prezintă simptome.

Jumătate din nou-născuții ale căror mame suferă de chlamydia au conjuctivite în primele două luni de la naștere, iar aproximativ 20 la sută fac pneumonie. Mult mai periculoasă pentru bebeluși este gonoreea.

Diagnosticată la timp, gonoreea poate fi tratată chiar și în timpul sarcinii.

„Sunt mame care își fac toate investigațiile în sarcină și sunt mame care nu își fac niciun fel de analize, nu au posibilitatea. Vin total neinvestigate și nasc un copil cu infecți, cu deformații, sau prematur, pe care putem să îl pierdem până aflăm despre ce e vorba”, explică medicul Ana Culcer.

Medicii atrag atenția că înaintea oricărei sarcini, analizele sunt obligatorii. Astfel, dacă s-ar descoperi la timp bolile cu transmitere sexuală, multe din complicații ar putea fi evitate. Din păcate însă, doar 10 la sută din femeile din România își verifică sănătatea înainte de a aduce pe lume un copil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri