Cât costă o asigurare privată de sănătate. Poliţele ar putea deveni obligatorii, afirmă ministrul Sănătăţii

Data publicării:
sanatate-3

Ministerul Sănătăţii ar trebui să introducă anul acesta pachetul de servicii medicale de bază, ocazie cu care mulţi români vor prefera să contracteze o asigurare privată de sănătate. O astfel de asigurare, cu costuri estimate între 20 şi 200 de lei, va da posibilitatea pacienţilor să aibă prioritate la tratamente şi să sară peste listele de aşteptare care vor apărea în spitale şi policlinici. În plus, bolnavii vor putea beneficia şi de tratamente moderne în străinătate.


Serviciile medicale care nu vor mai fi asigurate de stat din contribuţia pe care o plăteşte fiecare român vor fi preluate de companiile private. Vor exista două tipuri de asigurări: una complementară şi una suplimentară.

De când Ministerul Sănătăţii a anunţat apariţia pachetului medical de bază, firmele de asigurări au făcut deja calculele. Între 20 şi 40 de lei va costa lunar asigurarea complementară şi de la 100 la 200 de lei - cea suplimentară.

De exemplu, cu o asigurare privată, un bolnav de cancer ar putea beneficia de tratamente mai noi, care nu sunt decontate de stat, sau chiar de servicii medicale în străinătate. De asemenea, companiile de asigurări vor încheia contracte cu spitalele publice, astfel încât pacienţii să aibă condiţii mai bune de tratament. Avantajul cel mai mare ar fi acela că bolnavii cu asigurări private vor sări peste listele de aşteptare care vor apărea din acest an. Ministerul Sănătăţii va decide dacă aceste asigurări private vor fi obligatorii sau facultative, a anunţat joi Eugen Nicolăescu.

Avem o şansă mai mare dacă o parte din aceste asigurări private suplimentare, dacă vor fi cu atât mai mult obligatorii, să aibă o parte de deductibilitate din impozitul pe venit, să aibă şi o parte de deductibilitate şi din impozitul pe profit, astfel încât să fie încurajaţi şi angajatorii ca pentru proprii salariaţi să facă pachete salariale mai atractive inclusiv cu asigurări private”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Asiguratorii estimează că, în lipsa unor facilităţi fiscale, numărul românilor care îşi vor face o asigurare privată de sănătate nu va depăşi 1 milion.


Coplata ar putea fi eliminată din spitale

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a declarat din nou nemulţumit de modul în care a funcţionat coplata de la introducere. Din aprilie 2013, de când a fost aplicată, până la finalul anului, spitalele au strâns doar 5,2 milioane de lei, ceea ce înseamna, în medie, 13.000 de lei pentru fiecare unitate medicală publică din România.

În perioada următoare, ministrul spune că va analiza şi dacă taxa a dus la o scădere a internărilor nejustificate, aşa cum se dorea iniţial. Dacă nici acest obiectiv nu a fost atins, atunci ministrul Sănătăţii ar putea lua decizia eliminării coplăţii din spitale.

Business Club


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri