Cât de des trebuie să schimbăm prosoapele?

Data publicării:
prosoape shutterstock_128666165
Foto: Shutterstock

Nu vă ştergeţi de mai mult de trei ori pe acelaşi prosop de baie, avertizează specialiştii. În caz contrar, puteţi lua bacterii care o să vă dea ceva bătăi de cap.

De ce trebuie să spălăm prosoapele, dacă atunci când le folosim suntem curaţi? Este o întrebare care îi macină pe mulţi.

Răspunsul este simplu: pentru că nu ieşim de la duş perfect igienizaţi. Prosoapele se impregnează astfel cu celule moarte, salivă, secreţii urinare şi anale. În plus, pentru că rămân umede o perioadă de timp şi sunt depozitate într-un mediu întunecat, aici se dezvoltă bacterii şi ciuperci. Microbii se vor înmulţi rapid pentru că au tot ce le trebuie: apă, temperaturi ridicate, oxigen, un pH neutru şi hrană.

Este greu de spus însă dacă aceşti germeni sunt periculoşi pentru sănătatea noastră, pentru că ei provin, în mare parte, de pe noi. Şi de regulă bacteriile din casă nu sunt o ameninţare. Dar se pot înmulţi şi pot suferi mutaţii, spun experţii. În plus, tocmai de aceea, prosopul nu trebuie împărţit sub nicio formă cu alte persoane, fie ele şi apropiate. Pentru că riscăm să intrăm în contact cu organisme pe care corpul nostru nu le-a mai întâlnit, cum ar fi stafilococul auriu.

Pentru alte știri despre știință și tehnologie urmăriți pe Digi24, sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, cu  Teodora Safta. Arhiva emisiunii „Jurnalul de științe” o găsiți aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri