Sari la conținut

Cât de importantă este monitorizarea Holter pentru bolnavii de inimă

Un monitor Holter este un dispozitiv care înregistrează în mod continuu ritmul inimii în timpul activităților de zi cu zi, de obicei pe o perioadă de 24 ore. Mai este numit și „electrocardiograma ambulatorie”, pentru că este la fel cu cea clasică, cu singura deosebire că aparatura nu este fixă, ca în cabinetul de cardiologie, ci este mobilă – cel care este conectat la Holter poartă dispozitivul cu sine.

Monitorul Holter înregistreaza ritmul inimii prin intermediul unor electrozi plasați pe piept. Electrozii sunt senzori mici cu folie adezivă conectați prin fire de un monitor.

Monitorizarea Holter EKG ajută bolnavii de inimă să afle cum răspunde inima la activitatea normală sau la folosirea anumitor medicamente.

Potrivit doctorului Oren Iancovici, medic cardiolog, acest monitor poate fi folosit pentru pacienții care acuză palpitații. „Pentru acești pacienți, primul lucru recomandat este o electrocardiogramă. Majoritatea nu au palpitațiile atât de mult timp încât să ajungă să facă un EKG la o cameră de gardă. Palpitațiile țin o secundă, cinci secunde, cinci minute, dar nu mai mult. Și, atunci, recomandăm pacientului să pună un Holter”, a explicat medicul.

Doctorul Oren Iancovici a spus că mulți tineri ajung la medic și acuză bătăi anormale ale inimii. „Bătăile neregulate ale inimii vor fi percepute ca extrasistole, adică bătăi neregulate ale inimii. Acestea sunt, în mod normal, între 200 și 500 pe zi. La un om tânăr, inima bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi. Așa că 200 până la 500 de bătăi anormale ale inimii pe zi sunt considerate normale. Sunt pacienți care au 5.000, 10.000, 20.000 de extrasistole pe zi și atunci prezintă o boală”, a explicat medicul.

Pe de altă parte, Holterul se folosește pentru a monitoriza periodic activitatea cardiacă a celor care au suferit in infarct. 

Pe aceeași temă