Cât de sigur e că vitamina D și calciul garantează protecția împotriva fracturilor?

Data actualizării: Data publicării:
pastile suplimente alimentare vitamina c
FOTO: Shutterstock

Una dintre cele mai controversate chestiuni în materie de alimentație din ultimii zece ani este întrebarea dacă adulții care se apropie de vârsta a treia ar trebui să ia suplimente de vitamina D și calciu. Populația globului îmbătrânește, iar fracturile devin tot mai mult o problemă de sănătate publică, având consecințe sociale și economice considerabile. Tocmai de aceea cercetătorii încearcă să găsească un răspuns la studiile contradictorii despre relația dintre administrarea de suplimente și riscul de fractură.  

pastile suplimente alimentare vitamina c
FOTO: Shutterstock

Un studiu apărut recent în publicația de specialitate JAMA aruncă o lumină nouă asupra acestui subiect analizând 33 de studii clinice luate la întâmplare, la care au luat parte peste 50.000 de adulți cu vârsta trecută de 50 de ani. Toate aceste studii presupuneau compararea calciului, vitaminei D sau a ambelor cu un placebo sau cu lipsa oricărui tratament. Analiza, făcută de medicul chinez Jia-Guo Zhao de la Spitalul Tianjin, s-a concentrat pe acei adulți care trăiau în comunități obișnuite, nu în aziluri, spitale sau alte facilități, relatează The Washington Post.

Concluzia a reieșit foarte clar: suplimentele de vitamina D și calciu nu par să fie o garanție pentru a preveni fracturile de membre ori șolduri, indiferent de doză, genul pacientului, istoria fracturilor sau cantitatea de calciu pe care și-o ia din dietă.

De altfel, americanii au pus la îndoială această practică încă din 2013, când o autoritate în domeniu a transmis o recomandare în acest sens. Mai exact, americanii ajunseseră la concluzia că sunt „insuficiente” dovezile privind beneficiile suplimentelor la acei adulți care nu suferă de osteoporoză sau nu au deficiență de vitamina D. Cu alte cuvinte, medicilor li se recomanda precauție în a prescrie la pacienți sănătoși suplimente de calciu și vitamina D ca măsură de prevenție.

În fapt, vitamina D nu este o vitamină, ci un hormon care este produs ca reacție la expunerea la soare și pare să aibă roluri multiple în corp în ceea ce privește sănătatea oaselor, cancerul, bolile de inimă, diabetul, funcția imună și sănătatea reproductivă. 

Noul studiu nu analizează beneficiile sau riscurile pe care le implică suplimentele de vitamina D în alte boli decât osteoporoza, dar studii anterioare au arătat că ar putea diminua riscul de diabet și anumite forme de cancer. Totuși, în aprilie 2017, un studiu publicat în JAMA Cardiology ajungea la concluzia că doze mari de vitamina D luate lunar nu par să ajute prea mult la bolile cardiovasculare.

În România, medicii atrag de multe ori atenția că excesul de vitamina D poate fi nociv. Toate doamnele ajunse la menopauză sunt sfătuite adesea să ia cantități de calciu și vitamina D, numai că riscă să aibă probleme cu osteofitele, adică acele „ciocuri” care apar pe coloană vertebrală și care dau dureri supărătoare. Așadar, această vitamină trebuie luată numai la recomandarea medicului. Iar medicul trebuie neapărat să facă analizele necesare care să demonstreze necesitatea respectivei vitamine. În caz contrar, efectul poate fi dăunător.

Citiți și: Adevărul despre suplimentele alimentare. Când ne pot îmbolnăvi vitaminele?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri