Sari la conținut

Cât de sigur este să consumăm produse expirate

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, și Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, vorbesc despre cât de sigur pentru sănătate este să consumăm produse alimentare expiratecare sunt riscurile consumului de alimente alterate, dar și cum se stabilește data de valabilitate.

Un american aruncă în medie peste 16 kg de alimente în fiecare lună, spun statisticile. Din dorinţa de a opri acest fenomen, autorităţile au venit cu un sfat surprinzător. Mai exact, oamenii sunt încurajaţi să consume anumite produse chiar dacă termenul de valabilitate a trecut de mult.

„Multe produse au o anumită dată până la care pot fi vândute în magazine, să spunem de exemplu 1 aprilie, însă pot fi consumate şi la 12-18 luni după acea dată. Aruncându-le, contribui în realitate la risipa de mâncare din Statele Unite”, declară Chris Bernstein, reprezentant al departamentului de agricultură al Statelor Unite privind siguranţă alimentară.

În fiecare an, un sfert din mâncarea produsă în America ajunge la gunoi! Asta în condiţiile în care, potrivit statisticilor, circa 49 de milioane de americani nu au acces la suficientă hrană. Pentru cei care nu au curajul să mănânce alimente a căror dată de valabilitate a expirat, oficialii americani care se ocupă de siguranţa alimentară au venit cu o soluţie: folosirea unei aplicaţii care să le reamintească oamenilor să consume alimentele din casă înainte că acestea să expire.

„Să spunem că vrei să cumperi o cutie de paste care este bună o anumită perioadă de timp. Poţi seta calendarul aplicaţiei să îţi amintească cu câteva zile înainte că acele paşte să expire”, explică Chris Bernstein.

În plus, aplicaţia oferă şi sfaturi pentru a găti alimentele, dar şi pentru a preveni toxiinfecţiile alimentare, spun autorităţile americane.