40 de E-uri într-un sandviş

Data actualizării: Data publicării:
sendvis

Un simplu sendviş poate avea chiar şi 40 de E-uri. Enorm, atrag atenţia specialiştii. Alimentele cu mulţi aditivi sunt foarte periculoase, mai ales pentru copii.

Şuncă, ketchup, maioneză, cremvurşti, brânză topită şi un baton de pâine sunt, de cele mai multe ori, ingredientele unui sendviş care poate fi cumpărat de la chioşcul din apropierea şcolii.

„Facem un hotdog pentru copii, cumpărăm o bagheţică cu agent de îngrăşare, cu afânători cu tot, ne putem trezi cu 11, 12 E-uri doar în bucăţica de pâine. O tăiem frumos în două, punem cremvurşt. Ne trezim cu alte 14 E-uri. Ca să-i dăm puţin gust, punem ketchup”, explică Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Dacă le adunăm, avem peste 40 de E-uri. Dacă alegem doar două produse, o cremă de brânză între două felii de pâine, numărul de conservaţi depăşeşte... 15.

E-urile dintr-un sandviş

Pâine+salam+margarină+ketchup+maioneză - 42 E-uri

Pâine+salam+brânză topită - 29 E-uri

Pâine+brânză topită - 16 E-uri

Sursa: Infocons

Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor: „Este şi un semnal de alarmă, ne-a făcut să lansăm şi o campanie, de stopare şi diminuare a numărului de conservanţi şi coloranţi din produsele agroalimentare din România la maximum 5. Cumularea produselor s-ar putea să nu mai fie la fel de dăunătoare.”

Cei mai mulţi români ştiu regulile şi încearcă să îi ferească pe copii de aditivi în exces.

Nu avem voie să ne cumpărăm (sandvişuri – n.r.) de jos de la bufet. Să le facem acasă deoarece cele făcute acasă sunt mai bune decât cele cumpărate”, spune un elev.

Ruxandra Constantina, medic naturopat: „Tentaţia pe chipsuri, snacksuri, patiserie din comerţ... De asta, să ştiţi că cei mai mulţi copii au o pubertate precoce, au tulburări hormonale. De la grădiniţă copilul începe să aibă tulburări de metabolism.”

Pentru cei care nu au răbdare să citească etichete, un ONG de protecţie a consumatorilor a creat şi o aplicaţie prin care oricine poate vedea numărul de conservanţi dintr-un produs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri