Cauzele apariţiei punctelor negre. Cum se tratează această afecțiune?

Data publicării:
CremaRomaneasca

Punctele negre nu sunt doar o problemă estetică, spun medicii. De cele mai multe ori, acestea sunt primul semn al instalării acneei.

Atunci când cantitatea de sebum este mare şi când sunt şi determinante semnale care să ducă către acnee se întâmplă două fenomene: pe de o parte orificiul de eliminare a sebumului din glanda sebacee se îngustează, iar al doilea lucru care se întâmplă, apare un inel cornos în jurul acestui orificiu de eliminare, astfel încât sebumul se adună în glanda sebacee”, a spus Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

În contact cu aerul sebumul oxidează şi astfel apare aspectul de punct negru. Cum ar trebui tratat?

„Îi deblocăm prin tratament, utilizând substanţe cheratolitice care îndepărtează dopul de la suprafaţa pielii, prin peelinguri chimice, prin extracţie de comedoane”, a spus Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog.

„Evident că beneficiază din punct de vedere terapeutic de îngrijire cosmetologică sau medicamentoasă. La cosmetică recomand pacientelor mele să facă o vaporizare, apoi extragerea sterilă a punctelor albe şi negre”, a spus Ioan Nedelcu. 

În majoritatea cazurilor, punctele negre indică existenţa unui ten gras, aşa că produsele de îngrijire ar trebui să fie potrivite pentru acest tip de piele. 

„Se încearcă evitarea produselor foarte consistente, a uleiurilor pe piele. Dacă leziunile persistă este cazul să te adresezi unui medic pentru a cere un sfat”, a spus Andreea Merticariu, medic specialist dermatolog. 

La femei, apariţia punctelor negre poate avea legătură şi cu ovarele polichistice. De aceea, este recomandată şi o vizită la medicul endocrinolog. Şi alimentaţia trebuie schimbată: trebuie evitate grăsimile şi zahărul în exces, pentru că favorizează producţia de sebum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri