Cazul bebelușilor. Faza politică

Data publicării:
BEBELUS-3

Ziua medicilor şi a bebeluşilor internaţi la Spitalul „Marie Curie” a început cu o vizită neaşteptată. Ministrul Sănătăţii a apărut pe holurile spitalului. Luat în primire de jurnalişti, Patriciu Achimaş Cadariu a încercat să tempereze şirul întrebărilor legate de cursul anchetei.

Cred că în acest moment trebuie să ne concentrăm pe copii şi să aflăm cauza, şi să luăm măsurile profilactice. Nu cred că acum e nevoie de sânge, e nevoie de vindecare”, spune Patriciu Achimaş Cadariu, ministrul Sănătăţii.

De vindecarea celor opt bebeluşi cu sindrom hemolitic uremic se ocupă medicii. Doar doi dintre copii internaţi în secţia de nefrologie mai fac dializă, dar doctorii spun că starea lor este din ce în ce mai bună. Unul dintre bebeluşi trebuia externat, ieri, dar medicii au preferat să îl mai ţină sub supraveghere.

Trebuie sa i se scoată, în sfârsit, acel cateter care este montat în zona vasului mare sub clavie şi de aceea se tot tergiversează pentru că este o poziţionare mai deosebita”, spune Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei de Nefrologie a Spitalului Marie Curie.

Alţi trei copii sunt internaţi încă în secţia de terapie intensivă.

„Toţi 3 pacienţii care fac dializă peritoneală şi care sunt detubaţi şi care au o stare să o numim staţionară. Este o stare critică. Nu par în pericol, însă sunt pacienţi foarte fragili”, spune Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei de Nefrologie a Spitaluli Marie Curie.

La mai bine de o săptămână de la începutul anchetei, autorităţile nu au stabilit încă sursa îmbolnăvirii.

„Alimentele care de obicei sunt incriminate în transmiterea acestei infecţii sunt preparatele din carne de vacă, mai ales carnea tocată, preparatele din lapte şi laptele nepasteurizat, nu mă refer la laptele praf, sucurile de mere nepasteurizate şi bineînteles alte produse, legume, salate, morcovi”, spune Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Specialiştii de la DSP care se ocupă de ancheta epidemiologică vor trebui să facă verificări la producătorii particulari de la care părinţii au cumpărat alimente.

Acum, investigaţia epidemiologică va merge pentru a căuta, în arealul imediat apropiat sursa care poate să fie animalul şi sursa de lapte să ştiţi că tot acolo este”, adauga Alexandru Rafila

Între timp, directorul spitalului de Pediatrie din Piteşti recunoaşte că unitatea medicală nu mai are medic epidemiolog de 16 zile. El spune că este şi motivul pentru care a fost amendat. Reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică au o altă variantă însă.

Conducerea a primit pentru neraportare, iar asistenta pentru neasigurarea triajului în secţie. O mie conducerea şi 500 asistenta”, spune Amalia Şerban, director adjunct al Direcţiei de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică.

Cazul bebeluşilor a devenit şi subiectul unei dispute politice.

„Situaţia este gestionată îngrozitor. sunt copii care au murit până acum. Eu cred că Ministerul Sănătăţii este complet depăşit de situaţie Şi foarte grav că până cum... sau au întârziat atât de mult că nu s-au gândit să ceară sprijin extern”, declară Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Mai mult, social-democraţii au anunţat că vor depune o moţiune împotriva ministrului Sănătăţii.

„Nu cred ca demisia mea rezolvă aceasta problemă. Îmi asum în totalitate problemele de comunicare şi daca pentru asta trebuie sa raspund o voi face cu plăcere”, spune Patriciu Achimaş Cadariu.

Doi specialişti de la Centrul European de Monitorizare şi Control al Bolilor Transmisibile vor ajunge mâine în România pentru a-i ajuta pe medicii români.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri