Sari la conținut

Ce analize trebuie să faci în primul trimestru de sarcină

Primul trimestru de sarcină este decisiv pentru dezvoltarea ulterioară a fătului. De aceea, medicii recomandă o serie de analize pentru a se asigura că atât mama, cât şi copilul, sunt bine.

Femeile care au făcut un test de sarcină care confirmă bănuiala că sunt însărcinate trebuie neapărat să se programeze la medicul specialist pentru o serie de analize medicale. Monitorizarea sarcinii este foarte importantă şi investigaţiile încep cu o ecografie.

Dr. Caliopia Gavril Parfene, medic primar obstetrică: „Prima ecografie şi cea mai importantă în primul trimestru pentru a stabili locaţia sacului gestaţional.”

În plus, medicul recomandă şi câteva teste de sânge. Hemoleucograma se realizează încă din primul trimestru de sarcină pentru a depista din timp posibilele afecţiuni.

Dr. Caliopia Gavril Parfene, medic primar obstetrică: „Furnizează informaţii importante legate de eventuală anemie a viitoarei mame, sunt anumite afecţiuni ale globulelor roşii care se pot transmite la făt şi sunt situaţii în care şi tatăl este investigat în acest sens.”

Medicii recomandă în acest trimestru şi coagulograma, o analiză de sânge care vizează viteza de coagulare a sângelui. Poate fi un indiciu de trombofilie în sarcină şi în această situaţie gravida trebuie monitorizată mai atent.

Pe aceeaşi listă sunt trecute şi testele de depistare a hepatitei şi a unor infecţii materne, care pot pune sarcina în pericol.

Dr. Caliopia Gavril Parfene, medic primar obstetrică: „De asemenea în cazul în care pacienta prezintă un istoric obstertical în sensul de a avea sarcini oprite în evoluţie mai ales în primul trimestru după ce s-a detectat activitatea cardiacă la 10 săptămâni 12 săptămâni pe lângă analizele de rutină se efectuează un panel al trombofiliilor.”

Iar la final de trimestru se face o ecografie morfologică. Aceasta poate da informaţii despre riscul copilului de a avea anumite anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down sau Edwards.