Sari la conținut

Ce analize trebuie să faci înainte de a te apuca de sport

Testul de efort cu spirometrie este o investigaţie neinvazivă prin care se poate afla cât de sănătoase sunt inima şi plămânii în timpul efortului fizic.

Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic chirurg cardiovascular: „În momentul în care alergăm, muşchiul nostru are nevoie mai mult sânge ca să fie oxigenat. Având nevoie de mai mult sânge, inima pompează mai mult sânge. sângele care se întoarce de la ventricolul stâng spre ventricolul drept este mult mai mult şi atunci de la ventricolul drept spre plămân pleacă o cantitate mult mai mare de sânge. plămânul are o perioadă de latenţă în a se adapta la cerinţa mult mai mare”.

Testul se face pe o bandă de alergare şi durează aproximativ 15 minute. În acest timp, veţi fi monitorizat cu ajutorul unei electrocardiograme, dar şi pulmonar.

Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic chirurg cardiovascular: „Avem o mască care ne măsoară foarte exact ne cuantifică volumele şi presiunile a oxigenului expirat, consumul periferic de oxigen şi ne arată dacă plămânul face faţă efortului fizic pe care îl face ventricolul stâng sau nu”.

Testul este recomandat înainte de a începe orice efort fizic şi poate depista afecţiuni cardiovasculare şi pulmonare în stadii incipiente.

Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic chirurg cardiovascular: „Există mulţi pacienţi care au componentă astmatică, care au componentă alergică şi când încep să alerge mai ales primăvara fac o componentă astmatică. Există pacienţi fumători”.

Pe langa testul cu spirometria, specialiştii recomandă şi un set complet de analize, pentru că uneori mişcarea făcută fără avizul unui medic poate face mai mult rău decât bine.

Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, a oferit mai multe explicații în fișierul video atașat.