Sari la conținut

Ce este eustresul și cum ne ajută să facem față în situații dificile

Lipsa banilor și problemele de la locul de muncă sunt principalele griji ale românilor, conform statisticilor.

Una este să fim supuși stresului de a trăi cu pericolul de a ne pierde slujba. Pe de altă parte, există acea punere în tensiune, acea stresare care pe noi ne ajută să performăm”, spune dr. Crista Darie, psiholog.

De exemplu, stresul pozitiv îl ajută pe un actor să joace pe scenă sau pe un student să acumuleze mai multe informații într-un timp mai scurt, în perioada sesiunii.

Cu o atitudine foarte relaxată nu reușește să acumuleze informațiile într-un anumit termen de timp și nu reușește să le expună în momentul examenului. Nu dăm ce avem de dat din noi, nu ne concentrăm suficient”, explică dr. Crista Darie, psiholog.

În momentul în care o persoană se confruntă cu stresul, în organism au loc o serie de modificări. În primul rând se descarcă adrenalina. Aceasta ajunge repede în sânge și apoi în tot corpul. Inima bate mai tare, iar respirația crește.

În paralel se descarcă în creier și endorfine substanțe care ajută ca informația să treacă foarte rapid de la un neuron la altul, astfel încât și gândim rapid în acel moment. Acel stres declanșează niște mecanisme interioare de căutare de soluții, de adaptare la situația nouă”, mai spune dr. Crista Darie, psiholog.

Cu alte cuvinte, stresul este cel care ne ajută să depășim anumite obstacole. Depinde doar de noi cum alegem să facem față unei situații care ne pune în dificultate.