Ce înseamnă consum excesiv de sare?

Data publicării:
sare

Teama pentru consumul excesiv de sare a apărut odată cu sedentarismul şi consumul de produse procesate.

„Dacă un om face efort fizic şi transpiră, chiar are nevoie de sare. Poate de la 2 la 6 grame pe zi, pentru că transpiră. În schimb, un sedentar care nu transpiră, nu face efort şi mai important, nu bea nici apă, probabil că ar trebui să consume sub un gram de clorură de sodiu pentru că pur şi simplu nu are cum să o elimine şi atunci foarte important este să mănânce mai puţin”, spune Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie.

Adevăratul pericol este însă combinarea sării cu alimentele grase.

Această combinaţie predispune la procese de ateroscleroză mai devreme decât îmbătrânirea fiziologică. Ăsta este primul neajuns, că arterele se sclerozează mai repede din cauza combinaţiei dintre sare şi grăsimi animale”, explică dr. Pavel Chirilă.

Trebuie să ştiţi însă că toate alimentele conţin o cantitate mai mică sau mai mare de sare. Atât fructele, cât şi legumele sau carnea. Iar dacă mai adăugaţi sare şi în mâncarea gătită, cu cât veţi presăra mai multă, cu atât organismul va cere mai multă.

„Există o mică capcană, gustul nostru, deja cu timpul, se perverteşte. Cu cât mâncăm mai multă sare cu atât căutăm un gust mai mult sărat. Deci putem să facem la capitolul ăsta o mică dezintoxicare”, afirmă dr. Mihaela Bilic.

Încercaţi de exemplu ca timp de o lună să nu mai adăugaţi sare atunci când faceţi o salată de legume sau când consumaţi mâncare gătită.

Veţi vedea că veţi începe să apreciaţi gustul care e mult mai natural şi mai puţin sărat.

Trebuie să aveţi grijă şi la tipul de sare pe care îl alegeţi. Care sunt diferenţele între sarea iodată, neiodată, marină, roz sau recristalizată aflaţi din materialul video.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri