Sari la conținut

Ce riști dacă te tratezi cu „doctor Google”

Primul "doctor" la care apelează majoritatea oamenilor este Google. Atenţie, însă! Cele mai multe informaţii provin din surse neverificate şi pot face mai mult rău decât bine. Există însă şi site-uri ori platforme cu informaţii medicale corecte pentru pacienţi, la care lucrează chiar medici.

Dr. Silviu Stanciu, medic cardiolog: „Toată lumea când are o problemă, tastează un cuvânt pe motorul de căutare şi ce-i aruncă motorul de căutare pe prima pagină cam aia e.”

Alexandru Negrea, consultant în social media: „Dacă te doare ceva şi cauti pe Google s-ar putea să găseşti rezultate care spun că o să mori, că ai o boală incurabilă.”

Internetul abundă în informaţii asa-zis medicale şi soluţii de tot felul care promit vindecare într-un timp record. Fără să ne dăm seama, leacurile minune de pe diverse site-uri ne pot trimite însă la spital. La fel de adevărat este că internetul ne poate ghida, depinde ce site-uri consultăm. Recent, medicul cardiolog Silviu Stanciu a creat o pagină web dedicată pacienţilor cu afecţiuni cardiace. Platforma cuprinde definiţii medicale, noţiuni de prevenţie, tratamente şi medicamente specifice, dar şi detalii despre tehnicile de investigaţie.

Dr. Silviu Stanciu, medic cardiolog: „În momentul de faţă e destul de simplu să-i spun pacientului: Uite, ai boala cutare. Îţi propun următorul plan de investigare, de explorare cardiovasculară, te rog să citeşti pe site ce presupune tehnica.”

În plus, după ce îşi face un cont gratuit, bolnavul poate comunica printr-un mail cu medicul despre starea sa de sănătate. De asemenea, dr. Stanciu a gândit şi câteva instrumente prin care pacientul îşi poate verifica riscul de a face boli cardiovasculare.

Dr. Silviu Stanciu, medic cardiolog: „Pacientul măsoară dimineaţa şi seara de 2, 3 ori tensiunea şi le introduce în căsuţele rezervate pe platformă şi atunci automat computerul emite o valoare medie a tensiunii arteriale şi încadrare într o clasă de hipertensiune.”

Informaţiile de pe site sunt într-un limbaj simplu, accesibil şi uşor de înţeles de către pacienţi. În plus, în spatele proiectului stau doar specialişti cu formare medicală.

O idee asemănătoare a avut şi psihiatrul Mihai Bran. În urmă cu doi ani, medicul a creat o platformă unde pe lângă informaţiile despre un stil de viaţă sănătos, pacienţii pot face chiar psihoterapie online. Proiectul are peste 80 de psihologi acreditaţi.

Dr. Mihai Bran, medic psihiatru, iniţiator platformă: „Prin serviciul oferit de noi nu trebuie să te mai expui. Poţi să îţi deschizi calculatorul, stai acasă sau într-o poauză la birou, îţi pui căştile şi ai parte de şedinţa de terapie de care ai nevoie.”

Andrei Nistor a fost diagnosticat cu tulburare bipolară în urmă cu 4 ani şi din 2016 face terapie într-un cabinet. Pentru că urmează să plece din ţară pentru trei luni, bărbatul a ales să facă psihoterapie online.

Andrei Nistor, şedinţă online: „Există un număr foarte mare de terapeuţi direct pe platformă. Sunt foarte mulţi într-un singur loc şi pot să aleg în funcţie de referinţele primite de la alţi clienţi, pot să aleg un psihoterapeut foarte bun din câteva click-uri.”

Cristina Cojocaru, psihoterapeut de familie, cuplu şi individual, Câmpina: „Pentru client este extrem de important lucrul acesta pentru că deja cu şedinţa de psihoterapie iese din zona lui de confort şi atunci să ai un spaţiu în care el deja se simte comod facilitează foarte mult relaţia terapeutică.”

Folosite cu discernământ şi responsabilitate, informaţiile de pe internet vă ajută să aveţi un stil de viaţă echilibrat. Important este să verificaţi cu atenţie ca ele să provină din surse sigure.

Dr. Silviu Stanciu, medic cardiolog: „Trebuie să ne uităm cine a creat, sursa informării. Dacă este generată de o societate de profil profesional atunci suntem cu siguranţă într-o zonă bună şi mai sunt asociaţii non profit care au preocupări în zona informării pacienţilor.”

Florina Badea, health blogger şi consultant în comunicare: „Te uiți la echipa redacțională din cine e formată, dacă e din medici, cercetători, doctori în anumite specialități și bloguri. Blogurile reprezintă experiențe personale.”

În caz contrar, informaţiile neverificate fac mai mult rău decât bine. O mulţime de oameni ajung la medic prea târziu, abia după ce încearcă tot felul de tratamente aparent miraculoase.

Dr. Silviu Stanciu, medic cardiolog: „Riscă să se informeze nu tocmai bine şi să aibă un grad de percepţie eronat care întotdeauna se răsfrânge în atitudinea pacientului faţă de boală şi faţă de terapiile propuse.”

De aceea, soluţia medicală online este bună doar dacă este folosită ca sursă preliminară de informaţie. Un diagnostic corect se pune în cabinetul medicului specialist, cu investigaţii corespunzătoare.